Stödpaket till omsorg: "Har gått in i stora pengapåsen"

I slutet av förra året fördelade regeringen över hundra miljoner till vård- och omsorgsverksamheter i landet för att stötta personalen. Men i Gnesta vet man inte hur mycket av stödpengarna som har använts.

Ingird Jerneborg Glimne (M) är socialnämndens ordförande.

Ingird Jerneborg Glimne (M) är socialnämndens ordförande.

Foto: Jens Alvin

Gnesta2021-03-30 21:30

Det minsta beloppet som varje kommun kunde få var på 100 000 kronor. Av de fördelade 150 miljonerna har Gnesta kommun tilldelats drygt 200 000 kronor för att stötta vård- och omsorgspersonalen under pandemin. 

– Det är generella pengar som har skickats ut. Det har inte funnits någon direkt linje för hur vi ska använda dem. Däremot har vi gjort saker för personalen under hela året, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M), socialnämndens ordförande. 

Enligt Jerneborg Glimne har pengarna gått till ett ökat chefstöd, längre tider för personalmöten, gruppsamtal och till att personalen har haft möjlighet att vända sig Previa för samtal. I en interpellation från Vänsterpartiet som togs upp under måndagens kommunfullmäktige ställde partiet sig frågande till exakt var pengarna har gått.

– Vi har ingen redovisningsskyldighet utan de har gått in i den stora pengapåsen. Jag vet inte hur mycket pengar som har gått till det här. Jag har försökt få fram en siffra, men det finns ingenstans man kan få fram det. 

Samtidigt beskrivs situationen som lugnare nu än förra året.

– Vad jag har fått till mig så var det framför allt i början personalen behövde stöd, särskilt på boenden där vi var hårt drabbade. På äldreboendena har det varit jobbigt. Men de har arbetat nära sina chefer och har hela tiden haft stöd av varandra i gruppen. På det sättet har det lindrats. 

Hur ser ni på vårens arbete?

– Vi kommer inte ha ett mindre stöd, samma princip kvarstår. Det är inte stopp ännu, även om det har varit månader där inga har varit sjuka. De flesta äldre är också vaccinerade nu. 

Bilden av att stödet har varit tillräckligt delas av verksamhetscheferna på Ekhagens och Strandhagens äldreboenden.

– Jag tycker att det har fungerat jättebra under pandemin. Vi har haft aktiva arbetsplatsträffar där vi har lyft frågorna hela tiden och vi har haft de resurser som vi har behövt, säger Anders Hallinder, enhetschef på Strandhagens äldreboende.

Monica Petersson, verksamhetschef på Strandhagens äldreboende, håller med. 

– Jag tycker att vi har fått stöd. Vi har pratat mycket tillsammans och försökt bearbeta. Det man kan känna är att personalen har haft det jobbigt i början. Vi har bearbetat det under lång tid. Att man pratar om det är den viktigaste biten och hur man hanterar sorg och situationer som är jobbiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!