– I morse (torsdag, reds. anm.) räknade vi ut att det är 15–30 stulna fartkameror i Sörmland och i hela landet 130–150 kameror som stulits, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.
Fartkamerorna sitter i skåp och det som stjäls är komponenterna i dem.
– Vi tror att de som stjäl dem är ute efter tekniken i skåpen. De stjäls systematiskt, säger Joakim Wallberg vid polisens brottssamordning region öst.
Mätstationen består av ett plåtskåp och i det finns en radar som mäter fordonens hastighet, en blixt, en kamera, ett mätinstrument och en sändarutrustning, enligt Trafikverket.
Hela utrustningen för ett fartskåp kostar 250 000 kronor.
– Jag tycker att det är beklagligt av flera skäl, på grund av olycksrisken och att vi får lägga resurser på att återställa kameraskåpen i stället för att fokusera på att rädda liv med hjälp av kamerorna.
Det går ett rykte i media om att ligor från Ryssland kommer hit och stjäl kamerorna för att använda i ryska drönare. Vad säger du om det?
– Jag har hört ryktet och spekulationerna. Kopplingen är att man använder Canon-kameror i sina drönare – men vi har inte Canon i våra trafiksäkerhetskameror. Vi har en Nikon-kamera som är helt anpassad för våra behov och som är svår att använda för en privatperson, och vi kan inte se vad det är i kameran som någon vill ha, säger Eva Lundberg.
Polisen vill inte spekulera i ämnet och när SN på onsdagen ringer upp Totalförsvarets forskningsinstitut, Foi, bryter ett ohämmat skratt ut.
– Förlåt, men det här låter så roligt, säger pressekreteraren Maria Hugosson Bygge på Foi och ber att få återkomma efter att ha undersökt om någon forskare kan svara på om det ligger något i ryktet.
Efter en dags sökande kommer ett meddelande på mejl: ”Jag ger upp, fem forskare senare. Utan nåt mer än medierykten så har de inget att bedöma”, skriver hon.
På torsdagen kommer ett uttalande från docent Hans Liwång på Försvarshögskolan, FOH, som ekar genom medier som Sveriges radio och TT: det kan finnas kopplingar mellan fartkameror i Sverige och Ryssland.
– Min första tanke när jag hörde talas om det var att det måste vara en skröna. Men när jag tänkte efter så kan det finnas ett korn av rimlighet ändå men det är relativt osannolikt, säger Hans Liwång till SN på fredagen.
Han tror inte att någon egentligen vet varför kamerorna stjäls och vad de kan användas till.
– Det är bedömningar av hur olika händelser i Europa påverkar varandra och då tycker jag att det är rimligt att anta att stöldligor i Europa påverkas av kriget i Ukraina och sanktioner mot Ryssland. Det finns säkert indirekta kopplingar av behov av elektronik och hur den svarta marknaden utvecklas till exempel i Sverige, säger han.
Joakim Wallberg på polisen understryker att de behöver hjälp med att hitta personerna som utför stölderna.
– Vi är intresserade av tips. Var noga med signalement och registreringsnummer från bilar om man ser pågående stölder, säger han.
Står ni handfallna?
Det blir tyst.
– Det var du som sa det, säger Joakim Wallberg.
På fredagsmorgonen greps en person i Norrtälje som kopplas till stölderna.
– En förundersökning om grov stöld är inledd, en person är anhållen och vi utesluter inte fler gripanden, säger Carina Skagerlind på polisen i region Stockholm.