Söndagens lodjursattack utanför Gnesta där sex får dödades och tre skadades är unik. Inget annat år, och vid samma tillfälle, har så många tamdjur dödats av lo i länet. Det visar siffror från Viltskadecenter. Mellan 2004 och 2013 har totalt 18 tamdjur, varav 17 får, dödats och 2 skadats i Sörmland. Även nationella siffror visar att allt fler tamdjur angrips av lodjur. 2013 attackerades 231 djur, vilket är nästan 100 fler jämfört mot 2004. Enligt Olof Liberg, docent i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, så är det svårt att säga varför.
– Det kan vara slumpen att siffrorna ändras från år till år. Samtidigt finns det skäl att tro att lodjursattackerna kommer öka, framför allt i södra Sverige och då även Sörmland. Anledningen är att bestånden ökar och det finns gott om får söder om Mälardalsregionen.
För lantbrukaren Sune Johansson har helgen vigts åt att undersöka samtliga djur. Under måndagen fick han besked att ytterligare ett får kan ha skadats så pass allvarlig att det nu måste avlivas.
– När det händer något sådant här så blir ju de andra djuren skrämda och då mörkar de skadorna, säger Sune Johansson.
För att undvika framtida attacker går det att sätta upp permanenta rovdjursstängsel, något också länsstyrelsen rekommenderar. Men trots att den som sätter upp stängslet kan få ett ekonomiskt bidrag så ser inte Sune Johansson det som rätt väg.
– Just nu ser jag inte det som ett alternativ, det här är en fritidssyssla för mig och att sätta upp stängsel tar tid och innebär vissa kostnader. Jag måste prioritera eftersom jag har redan har ett annat heltidsjobb. Kommer de här attackerna att fortsätta kanske jag måste tänka om.
För de grannar i området som också har får är oron påtaglig. Liksom Sune Johansson flyttade lantbrukaren Bo Grankvist in sina får för natten. Även han menar att framtiden är oviss.
– Ja man går ju i valet och kvalet när det händer något sånt här, frågan är om det är värt att hålla på fortfarande?
Förutom rovdjursstängsel betonas ofta skyddsjakt som en åtgärd. Men till skillnad från andra län är licensjakt inte tillåtet på lodjur i Sörmland. Clas Rydberg är viltansvarig i LRF:s (Lantbrukarnas riksförbund) Sörmlandsstyrelse.
– Anledningen är att i Sörmland så har vi en så liten stam att den är fredad.