Superstora talgbollen lockar fåglar – och konstsugna

Mältad havre, talg, gammalt bröd, frön, nötter och kokosmatta som binder ihop allting. "Där är ju faktiskt en bit wienerbröd", säger Niclas Zander när han kikar närmare.

Niclas dotter Lo kniper pappas telefon och fotar loss när det är dags för tidningen att fota årets stora konstnyhet. "Du kan göra en egen tidning när du kommer hem sen", säger Niclas Zander.

Niclas dotter Lo kniper pappas telefon och fotar loss när det är dags för tidningen att fota årets stora konstnyhet. "Du kan göra en egen tidning när du kommer hem sen", säger Niclas Zander.

Foto: Maja Edsö

Gnesta2020-05-11 08:11

Han är initiativtagaren och curator till konststigen vid Skottvångs gruva, och i år firar den 10 år. Något särskilt firande blir det inte, heller inte någon invigning som man brukar ha i början av varje sommar. Corona är såklart skälet till det. 

– Men jag kände att det finns ett sug efter kulturella upplevelser som är säkra nu när allt annat är inställt eller stängt. Här är man ju i naturen, det är gott om plats. Och från Skottvångs gruva kan man köpa med sig picknickkorg och göra en heldag av utflykten. 

Mellan 30-40 verk finns att se, och varje år blir det några nya. I år är en av nyheterna Patrik Qvists "Corvus åhh corvus" – alltså jättetalgbollen. 

undefined
För några år sedan var det nära att Niclas lade ner konststigen. Saker som stormar, sabotage och stölder gjorde att det kändes motigt. "Men sedan tog jag nya tag. Nu har jag planer på både en karta där alla verk är utmarkerade, och på en hemsida som man ska kunna använda när man går på stigen för att läsa om verken. "

– Corvus är ju namnet på släktet kråkfåglar, det passar ju rätt bra. Jag har sett en hel del fåglar här.

Har du sett några andra djur?

– Ja, en del ekorrar, de är rätt så fräcka tjuvar.

Inget annat? Jag tänker på råttor...

– Nej, då måste de nog vara bra modiga och klättra bra. Jag vet inte om de klarar att ta sig ner för kedjan, säger Niclas fundersamt och spanar uppåt eken.

undefined
Niclas Zander.

Talgbollen är inne på sin andra utställning. Innan konststigen var den en del av utställningen "Tyst vår" vid Kaknästornet. Hur länge talgbollen överlever återstår att se. 

– På den här sidan ser man att det ätits mer, säger Niclas Zander, och fortsätter:

– Under sommaren kommer det dyka upp flera nya verk. Men vi sparkar igång tidigare än vanligt så folk kan få komma ut och uppleva lite kultur. 

undefined
En kyrkogård för billiga kortlivade pryttlar är något man kan beskåda på konststigen. Verken är ute hela året, och varje vår krävs reparationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!