Svåra medicinburkar retar reumatiker: "frustrerande"

Svåröppnade förpackningar är ett stort problem i vardagen för många reumatiker. Marianne Falkenströmer har till och med svårt att ta sig in i burken som hennes mediciner ligger i.

Gnestabon Marianne Falkenströmer har svårt att få upp sina medicinburkar på grund av sin reumatiska sjukdom.

Gnestabon Marianne Falkenströmer har svårt att få upp sina medicinburkar på grund av sin reumatiska sjukdom.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2021-03-23 09:15

– Det är lite frustrerande. Den här burken är värst, säger 82-åriga Gnestabon Marianne Falkenströmer.

Medicinen i burken tar hon för att lindra sina reumatiska besvär som hon haft i flera år. Sjukdomen märks mest i händerna, och Marianne har svårt med många olika förpackningar i vardagen. Men att inte ens läkemedelsbolagen kan göra lättillgängliga förpackningar retar lite extra.

Burkens lock har ett barnlås och det krävs att man trycker ner locket samtidigt som man vrider på det. En gång gick det så långt att Marianne fick gå ut på parkeringen i bostadsområdet och leta efter någon som kunde hjälpa till.

– Till slut kom det en tjej som kunde hjälpa mig, vi stod där på parkeringen och kämpade med locket. Är det verkligen meningen att jag ska behöva be någon annan om hjälp, undrar Marianne.

Piller som kommer i kartor är också svåra att handskas med. Flera gånger har det hänt att hon skurit sig och börjat blöda när de små färgglada tabletterna ska tryckas ur kartan. Till detta finns dock hjälpmedel i form av en slags tång av plast, som fungerar ganska bra enligt Marianne.

Olika typer av plombering som brukar sitta på mediciner, särskilt sådana med en liten plastring som man ska dra i, är också besvärliga. Allra värst är konservburkar med till exempel soppa, som har en metallring på toppen. De är i princip omöjliga att få upp för någon med reumatism eller svaga nypor. Mat på tub är ett annat problemområde.

– Jag har ingen bil längre på grund av synen, därför handlar jag ganska mycket på nätet. Det blir många kartonger och förpackningar som är svåra att få upp, konstaterar Marianne Falkenströmer.

Reumatikerförbundet har jobbat med den här frågan de senaste 20 åren, berättar ordförande Lotta Håkansson. Men det är en kamp i uppförsbacke.

– Vi försöker få företag att använda oss genom att erbjuda testpaneler, och har bland annat tagit fram en certifiering som heter "lättöppnat". Men det skulle behöva göras mycket mer.

Hon nämner Tetra pak som ett företag som tagit till sig synpunkter. Men det är inte ovanligt att tillgängligheten glöms bort nästa gång ett företag ska ta fram en ny förpackning, enligt förbundet.

– Vi har full förståelse för att saker måste barnsäkras, men det är uppenbarligen för få som bryr sig om den här parametern, menar Lotta Håkansson.

undefined
Lotta Håkansson är ordförande för Reumatikerförbundet, som i många år har kämpat för mer lättöppnade förpackningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!