– Det är helt omöjligt att komma fram, konstaterar Gnestabon Ingvar Westerberg.
Han är 68 år och därmed i målgruppen för att ta vaccin mot årets säsongsinfluensa. I början av förra veckan damp en broschyr från Region Sörmland ned i brevlådan, med information om hur man går till väga för att boka tid.
För den som inte har bank-id är det bokning via ett specifikt telefonnummer som gäller. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. När tidningen träffar Ingvar ringer han numret för att demonstrera.
"Det är många som ringer just nu och vi kan inte ta emot ditt samtal, var vänlig försök igen senare", hörs en röst i luren. Sedan bryts samtalet.
– Jag har ringt flera gånger varje dag i över en vecka nu, och aldrig kommit fram, säger Ingvar Westerberg.
Enligt Region Sörmland hade man vissa tekniska problem med telefonbokningen, men enligt information som publicerades på hemsidan den 28 oktober skulle problemen då vara lösta. Nu är det i stället kapacitetsbrist som gör att det är svårt att komma fram.
– Att det är svårt att boka tid just nu beror på ett stort intresse för att boka tid via telefon. Kön blir snabbt fylld, arbete pågår för att få in ytterligare personal för att svara i telefon. Från och med tisdag har vi telefonbokningen öppen ytterligare en timme per dag för att hjälpa människor att boka den vägen, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på regionen.
Ett alternativ till telefonlinjen är att boka tid via 1177 med hjälp av bank-id. Men många i målgruppen för influensavaccin har inte tillgång till den tjänsten. Ingvar Westerberg har tänkt köpa en ny dator som det går att installera bank-id på, men just nu har han inte råd.
Ingvar Westerberg har haft en hel del kontakt med vården det senaste året, bland annat under en åtta veckors lång sjukhusvistelse efter en blodförgiftning. Nu har han en operationstid om tre veckor, och har fått rådet att vaccinera sig innan dess.
– Jag har ju märkt att vården varit hårt ansträngd på grund av pandemin, men det mesta har ändå rullat på bra tycker jag. Det är det här med kommunikationen som inte fungerar.
Vad beror det på tror du?
– Digitaliseringen har gått för långt och för fort. Det ska snålas och sparas in på allting. Jag saknar den personliga kontakten, att få prata med någon i telefon och få en chans att förklara sig, säger Ingvar Westerberg.