Temporärt vatten svårt att få till: "Mer komplicerat"

Planerna på att använda Skillötsjön i Mölnbo som en temporär vattentäkt har stött på problem sedan det framkommit att vattendraget är en så kallad källsjö.

Gnesta tätort lider av akut vattenbrist, vilket har satt stopp för flera byggprojekt de senaste åren. Arkivbild.

Gnesta tätort lider av akut vattenbrist, vilket har satt stopp för flera byggprojekt de senaste åren. Arkivbild.

Foto: Tony Gutierrez

Gnesta2021-11-16 11:38

– Den information vi har fått är att Skillötsjön är en källsjö och enligt de konsulter vi har varit i kontakt med så kan det bli mer komplicerat att få tillstånd för vattenuttag ur en sådan sjö, säger Niklas Söderholm, VA-chef på Gnesta kommun.

En källsjö är en sjö vars vatten tränger upp från grundvattnet, till skillnad från en vanlig sjö vars vatten kommer från anslutande bäckar eller andra vattendrag. Att få tillstånd för att ta vatten från Skillötsjön är alltså mer komplicerat och tar sannolikt längre tid jämfört med att få tillstånd för att ta vatten från Klämmingen, som är en vanlig sjö.

Som tidningen har berättat tidigare har Gnesta kommun utrett möjligheterna att pumpa vatten från Skillötsjön ner i grundvattentäkten i Gnesta, som en kortsiktig akutlösning på vattenbristen. Målsättningen har varit att tillföra vatten motsvarande 25 procent av det dagliga behovet i tätorten.

Nu tycks i stället huvudspåret för en temporär lösning vara att pumpa vatten från Klämmingen till grundvattentäkten, i väntan på att det nya vattenverket blir färdigt.

– För att kunna ta vatten från en sjö krävs det en vattendom och det tar minst två år från att processen startar till dess att vi har fått en vattendom, säger Niklas Söderholm.

Under 2020 utreddes även möjligheterna att pumpa vatten från Frösjön i Gnesta, i ett försök att råda bot på vattenbristen. Projektet stötte dock på tekniska problem, och idén fick skrotas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!