Tidigare toppolitiker söker omställningsstöd

Gnestas förra oppositionsråd Håkan Ekstrand (C) söker omställningsstöd, sedan han miste sin topposition i kommunen strax efter valet förra året. Får han det beviljat kan det kosta skattebetalarna två miljoner kronor.

Håkan Ekstrand (C) har varit kommunens starke man i åtta år. I november voterades han bort som oppositionsråd i Gnesta kommun.

Håkan Ekstrand (C) har varit kommunens starke man i åtta år. I november voterades han bort som oppositionsråd i Gnesta kommun.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2023-01-05 04:43

Den 21 november ritades den politiska kartan i Gnesta kommun om, som en följd av valet.

Håkan Ekstrand tappade den plats som oppositionsråd som han har haft sedan 2015, med ett månadsarvode på 50 050 kronor. Efter att han röstades bort från posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige föll hans arvode. 

Nu har han sökt omställningsstöd – ett bidrag som är utformat för att toppolitiker som mister sina uppdrag ska ha en inkomst medan de söker en annan försörjning. 

Tidningen träffade Håkan Ekstrand strax innan valet 2022. Då var både Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Fi starkt kritiska och anklagade honom och Centerpartiet för att vara en låtsasopposition.

De menade att C blockerat all insyn i presidiearbetet och att Håkan Ekstrand i sin roll som andre vice ordförande inte spred tillräcklig information till de andra i oppositionen. Vidare ställdes frågan om hur han hann med sitt kommunala uppdrag, med tanke på att han också driver fem olika bolag som enligt honom själv omsätter cirka 15 miljoner kronor. 

Håkan Ekstrand svarade då att han kanske hade kunnat vara en bättre politiker om han inte drev egen verksamhet. Han förklarade att om han skulle bli av med sina politiska uppdrag, så hade han i alla fall något att luta sig mot.

– Jag är ju inte fastanställd som många andra. Jag kan inte be någon om tjänstledigt i några år och sedan ha möjlighet att komma tillbaka. Skulle mina politiska uppdrag inte fortsätta har jag ju inget att falla tillbaka på och då måste det bli så här, sa han då.

Omställningsstödet är omdebatterat. Riktlinjer för hur det kan hanteras tas fram av Sveriges kommuner och regioner, SKR, men varje kommun beslutar själv hur de vill göra. Kritiken mot stödet har handlat om att politiker inte behandlas som vanliga arbetstagare, som får gå via a-kassan när de förlorar sina uppdrag.

undefined
Linda Lundin (S), kommunalråd i Gnesta, tycker att politiker ska ha rätt till omställningsstöd. Den som varit folkvald måste få tid att ställa om och hitta andra försörjningsmöjligheter, anser hon.

Linda Lundin (S), kommunalråd i Gnesta, tycker att stödet är vettigt.

– Jag tycker det är rimligt att förtroendevalda ska få stödet när deras uppdrag inte ser ut på samma sätt som innan. De ska inte påverkas negativt efteråt, säger hon.

Nu är Håkan Ekstrand ledamot i kommunfullmäktige och arvodet för det ligger på några tusenlappar. Om han beviljas omställningsstöd från kommunen skulle det bli 42 925 kronor i månaden de första två åren, därefter 30 030 det tredje året. Det kan landa på en slutnota på runt två miljoner kronor för skattebetalarna. Bidraget kan dock komma att justeras nedåt, beroende på hur mycket han får i annan inkomst.

Tycker du att det är rimligt att du ska få omställningsbidrag?

– Ja, jag har ju rätt till att ansöka om det, säger Håkan Ekstrand.

I tidningens tidigare intervju sa han att han, genom sitt agerande som oppositionsråd, ville göra det bästa för Gnesta kommun. Han menade att han maximerade upplägget med det inflytande han hade, då han samarbetade om budgeten med Liberalerna, Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Politik handlar ju om att jag ska få pang för pengarna för mina mandat. Jag anser att jag får det i den positionen jag varit, mina väljare får det, sa han då.

Är omställningsstödet till dig det bästa för Gnesta?

– Nej, det är det väl inte, men jag har ju rätt att söka det. Det blir ju andra förutsättningar för mig nu, säger Håkan Ekstrand.

Omställningsstödet

Bestämmelserna om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL) reglerar arvoderade politikers rätt till ekonomiskt bidrag åren efter att de lämnat ett arvoderat uppdrag. 

Tanken med stödet är att underlätta för politiker som lämnat ett uppdrag, under tiden de söker en ny tjänst, i likhet med a-kassan.

Enligt den senaste versionen av bestämmelserna (OPF-KL18) kan en avgående politiker få upp till 85 % av sitt ursprungliga arvode de första två åren, och 60 % det tredje året.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!