Tina lever drömmen på landet

Tina Bäck och hennes sambo vågade göra det som många drömmer om. För tio år sedan köpte de Östergården på Ek där de i dag bor med glada djur och ett småskaligt jordbruk.

GNESTA2016-09-04 18:17

När lanthandeln i Gnesta stängde för gott i fjol så var det många kunder och leverantörer som sörjde. En av dem var Tina Bäck som sålt sina ekogrönsaker via affären i centrum.

– Först dök tanken upp att jag skulle fortsätta driva lanthandeln men det slutade med att jag insåg att jag har nog att göra med gården och odlingarna. Istället öppnade jag en liten gårdsbutik här.

Myskankor och höns spatserar utanför lagården och de tre gårdarna på Ek. I hagen står fyra hästar och de två hundarna i hundgården skäller när besökare anländer. En gammal begagnad maskinpark bestående av en liten traktor och potatissättningsmaskin står parkerad intill växthuset. Tina Bäck beklagar sig över årets torka som inneburit en mindre skörd än vanligt. På parets mark odlar de bland annat fänkål, potatis och bönor. I drivhuset växer tomater i alla kulörer och gurkor, mangold och chiliplantor. Hästgödsel och kompost är det som gäller på den biodynamiska och kravcertifierade gården.

– Men vi har aldrig räknat med att klara oss ekonomiskt på det här. Jag jobbar deltid (25 procent) som fritidslärare och Micke jobbar på Scanias utvecklingsavdelning. Det är ett sätt att leva på som jag trivs bra med.

Tina Bäck är en av alla "nollåttor" som lämnat staden för landsbygden. Längtan efter att syssla med odling har alltid funnits.

– Efter några år i Dalarna så mötte jag Micke, flyttade ner till honom och vågade så smånigom söka till Skillebyholms trädgårdsutbildning. Jag vågade knappt tro att jag kom in eftersom jag trodde jag var för gammal.

Förra året skulle paret storsatsa på jordbruk och grönsaker men då kom livet emellan. Efter en svår fallolycka på gården så skadades Micke och blev inlagd på Nyköpings lasarett därefter hamnade han i rullstol.

– Jag fick ofrivilligt bekanta mig med vården som den fungerar i Sverige i dag.

Under Mickes konvalescens så fick hon hjälp av WWOOF-volontärer (som hjälper ekologiska gårdar världen över). Med Mickes instruktioner via mobilen så klarade hon även av flera sysslor som han tidigare utfört.

– Harva kan vi alla men 95 kilo muskler har ofta kopplat fräsen till traktorn tillexempel. Grannen Olle har även varit ett stort stöd. Allt går, bara man vill, säger Tina Bäck som vill satsa på naturligt uppfödda värphöns, kanske öppna kafé och även en utöka sin gårdsloppis...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om