Under hela året har föreningen Galltorpsmilan jobbat med sin kolmila i Galltorp nära Skottvångs gruva. Ved har huggits, kluvits och torkats och själva milan rests. Den 2 september kommer den att tändas och publiktrycket förväntas bli stort.
– Jag tror att det kan komma runt 300 i helgen, det här flyter som ringar på vattnet, säger Lars Gustavsson, ordförande i Galltorpsmilan.
Under åtta dygn kommer milan sedan att brinna där minst två personer kommer att finnas på plats, övernattandes i typiska "kolarkojor". Slutprodukten kommer att bli träkol. Förr i tiden användes det i exempelvis smedjor men vid Galltorp köper besökarna den vanligtvis för att använda som grillkol.
– Vi gör mest för att bevara hantverkstraditionen, men grillkolet brukar vara väldigt populärt, vi har lärt oss att skrapa undan lite åt oss själva, säger Lars Gustavsson.
Under helgen kommer det även att bjudas på underhållning från vissångerskan Lina Rattfelt samt klassisk "kolarmat" - kolbullar.
– Det är en kraftig mat som man står sig på hela dagen som kolaren brukade göra på mjöl, vatten och härsket fläsk. Fast vi använder bättre fläsk än så, säger Lars Gustavsson.