Enligt åtalet har mannen totalt tagit emot insättningar på 400 000 kronor. Av pengarna ska ha han ha överfört 183 000 kronor till andra personer, 91 000 kronor ska ha tagits ut på växlingskontor och vid uttagningsautomater och drygt 68 000 kronor ska ha använts vid vanliga kortköp.
– Vid penningtvättsbrott får man normalt sett villkorlig dom och böter. Vid grovt brott kan man också få villkorligt dom och böter, men om det börjar komma upp i miljonbelopp är det aktuellt med fängelsestraff, säger Jens Nilsson, kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.
Ett åldringsbrott där en kvinna i 80-årsåldern lurades att ge ut koder och logga in på sin bank finns med i åtalet. Totalt ska 200 000 kronor förts från kvinnans bank till en av de misstänkta.
Vid ett annat tillfälle ska en av de två misstänkta för penningtvättsbrott ha fått en annan person att skriva över sig som firmatecknare för en större livsmedelsgrossist.
– De har ju skickat in dokument till Bolagsverket om att man har haft någon slags bolagsstämma. På ett förfalskat protokoll står det att man har valt nya styrelsemedlemmar och den nya har signerat det här digitalt. Sedan har han gått till en bank och hämtat en ny bankdosa och kommit åt bolagets konto.
I åtalet mot mannen i Gnesta skriver man att syftet till överföringarna har varit att dölja att pengarna kom från begångna brott. Totalt ska fjorton personer vara inblandade.