Tom stol i Frustuna efter SD-framgång

Sverigedemokraterna ser ut att få två mandat i Frustuna församlings fullmäktige, men med bara ett namn på listan kan partiet inte fylla två stolar.

Sverigedemokraterna tar för första gången plats i Frustuna församlings kyrkofullmäktige.

Sverigedemokraterna tar för första gången plats i Frustuna församlings kyrkofullmäktige.

Foto:

Gnesta2017-09-18 17:00

Socialdemokraterna och Kyrklig samverkan får enligt ett preliminärt valresultat lämna ifrån sig varsitt mandat i Frustunas kyrkofullmäktige till Sverigedemokraterna, som fick drygt 8 procent av rösterna.

Uppstickaren SD hade dock, som SN tidigare berättat, bara en kandidat på sin lista inför valet: Göran Ehrenhorn. Det innebär, om det preliminära resultatet står sig, att en av stolarna kommer stå tom de kommande fyra åren. Det går inte att som i kommunalvalet skriva ett nytt namn på en valsedel och på så sätt nominera en ny person, alla personer som ställer upp i kyrkovalet måste på förhand godkänna sin kanditatur.

‒Det gick över förväntan på församlingsnivå, men jag är missnöjd med att vi inte lyckades bryta S-dominansen. Det har varit svårt att hitta kandidater, skriver Thom Zetterström, Sverigedemokraternas ombudsman i Sörmland, till tidningen i ett sms.

Socialdemokraterna fick en knapp majoritet av rösterna i Frustuna församling.Trots det kan partiet inte längre stoltsera med en majoritet i fullmäktige utan får nöja sig med nio av de 19 stolarna. En registrator på Strängnäs stift förklarar att det finns ett "väldigt krångligt" kvotsystem för att räkna fram mandaten.

‒Det är naturligtvis beklagligt att man inte har full representation, det är ju det man förväntar sig som väljare, säger Ulf Bergner (S), kyrkorådets ordförande i Frustuna församling, om att SD inte kan bemanna sina mandat.

Valdeltagandet sköt i höjden i Frustuna, liksom i resten av landet. Drygt 18 procent av röstberättigade röstade, jämfört med 10 procent för fyra år sedan.

Fallande medlemstal och dalande engagemang kommer ofta på tal i samband med Svenska kyrkan, men Ulf Bergner tror att valdeltagandet är ett tecken på en vändning.

‒Jag hoppas att det kan bli ett nyvaket intresse för det utbud som vi har i församlingen, så att det blir ett litet uppsving. Det är ju så att alla som röstade betalar kyrkoavgift och om de ser vad de får för pengarna så vet jag av erfarenhet att man blir glad, säger Bergner.

I Gnestas andra församling, Daga, lyckades Vänstern i svenska kyrkan med 34 röster knipa ett mandat från nomineringsgruppen Daga församlings samlingslista, som tidigare suttit på fullmäktiges samtliga stolar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om