Träd blockerar populär kanotled – Ellen: "Vi kraschade"

Minst ett sällskap har kraschat i ordentlig fart in i ett träd i populära paddelleden Sigtunaån i Gnesta. När SN ringer lovar markägaren ta bort trädet och kommunen ska varsko uthyrare.

Isabella Boström, Emma Blomqvist och två vänner drämde in i trädet och varandra när trädstammen uppenbarade sig i den strida strömmen.

Isabella Boström, Emma Blomqvist och två vänner drämde in i trädet och varandra när trädstammen uppenbarade sig i den strida strömmen.

Foto: Privat

Gnesta2023-06-11 13:13

– Jag tror nog mest att vi alla blundade, knep ihop ögonen och hoppades på det bästa typ.

Ellen Bååth, pojkvännen Joel Blom, och vännerna Emma Blomqvist och Isabella Boström hyrde förra helgen kanoter för en tredagarstur från Åkers styckebruk. Kanotfirman hade varslat om vissa forsar mellan Frösjön och Sillen och sällskapet – som alla paddlat flera gånger tidigare – hade också släpat upp de två kanadensarna en sträcka.

Sedan kom trädstammen.

– Vi är glada att vi inte hade med oss barn i kanoten då alla hamnade i vattnet och några fick en kanot över sig, säger Ellen Bååth.

Genomblöta och med vår utrustning fick sällskapet firmans hjälp hem, i stället för att paddla vidare till nationaldagslunch i Trosa.

I kommunens brevlåda ligger det sedan 31 maj tre mejl från olika kanotister som varnat för det förrädiska hindret.

– Jag har ju paddlat den här leden sedan 1970-talet och det har alltid fungerat, säger Värmdöscouternas Mikael Säter.

Han kallar trädstammen "en säkerhetsrisk" men fick 1 juni svar från kommunen att kanotleden inte omfattar just den sträckan.

"Det är ett lyft från klacken/nivåregleringen nedanför Lilla Sigtuna och ned till mynningen vid Sillen" skriver servicecenter med hänvisning till miljöstrateg Bertil Karlsson.

Men skyltningen på platsen är dålig, menar Ellen Bååth och hennes vänner – de lade i kanoterna för tidigt och olyckan var ett faktum.

Markägaren Hans Brolin känner till att flera träd legat över ån och att folk drabbats. När SN ringer lovar han att lyfta bort trädstammen.

Kommunen är i viss mån ångerfull.

– Det är olyckliga omständigheter. Det är klart och tydligt utritat på kartan att man ska ta upp sin kanot, säger Kristina Karlsson på servicecenter.

– De har inte gjort sin research och vi kanske borde varnat som vi nu gör.

Regionen, som ansvarar för leden, hälsar via kommunen att skyltningen nyligen kontrollerats men lovar se över den igen.

En markägare längs ån, Peter Rundberg, säger att myndigheter för ett tiotal år sedan slutade hålla efter paddelleden.

– De pratar om Natura 2000-område, men det tror jag bara är ett svepskäl, säger han.

undefined
Ellen Bååth och de andra i sällskapet som kapsejsade är vana paddlare.

Ellen Bååth med vänner kan i dag skratta åt olyckan och hur de, när de kravlat sig upp i leran, såg skyltar om badförbud på grund av reningsverk. 

– Någon hade kunnat klämmas fast och Emma trillade ur vår kanot innan kompisarna drämde in i oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!