Trångt på landsväg efter nya kameror

Trafikverkets nya fartkameror på 57:an har gjort det svårt för skolbarn att ta sig till busshållplatserna på ett säkert sätt.

Ingalill Fredriksson (C) är bekymrad över säkerheten på väg 57.

Ingalill Fredriksson (C) är bekymrad över säkerheten på väg 57.

Foto: Fredrik Sandberg/Sandra Nordin

Gnesta2019-11-25 10:59

Som tidningen tidigare berättat satte Trafikverket nyligen upp ett antal nya fartkameror längs väg 57 i Gnesta, i ett försök att få ned hastigheterna på sträckan.

Nu har boende längs vägen, däribland C-politikern Ingalill Fredriksson, noterat att de metallräcken som verket satt upp för att skydda sina kameror gjort att vägrenen i princip har försvunnit. För de barn som ska ta sig till busshållplatserna innebär detta en säkerhetsrisk, enligt Fredriksson.

– Var ska skoleleverna gå när det finns räcken på båda sidor, och var ska vi cykla? Hur är det egentligen med nollvisionen? frågar hon sig.

Nu har kommunpolitikern hört av sig till Trafikverket under rubriken "Hur tänkte ni?" för att väcka frågan om den obefintliga vägrenen, och barnens säkerhet.

– För många år sedan fick jag Vägverket att lägga ut en grussträng längs vägen, eftersom eleverna måste gå till busshållplatserna där. Det har fungerat bra, men nu sätter de upp ett räcke i stället, konstaterar Ingalill Fredriksson.

Enligt Trafikverket finns det omkring 1800 fartkameror längs vägarna i Sverige, och de hindrar tillsammans uppskattningsvis 20 dödsfall och 70 allvarliga skador varje år.

En fartkamera sänker hastigheten på en sträcka med i genomsnitt fem kilometer per timme, enligt myndigheten.

I Trafikverkets region öst finns just nu 300 fartkameror, varav 49 i Sörmland. Utbyggnad av 144 nya "mätplatser" pågår dock under 2019 och 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!