Trapporna på Trappgatan kan bli ett minne blott

Omfattande slitage kan ta Trappgatans färgglada trappor till graven, om inget snart görs.

Signe Johannessen framför trapporna på Trappgatan som monterats ner inför vinterns snöröjning för att inte ta skada.

Signe Johannessen framför trapporna på Trappgatan som monterats ner inför vinterns snöröjning för att inte ta skada.

Foto: Jesper Johansson

Gnesta2023-11-13 19:43

En gång i tiden upplevde Gnestabor att Trappgatan var en grå och otrygg plats. Något behövde göras och lösningen blev färgglada trappsteg i regnbågens alla färger.

I år fyller den färgglada och branta kultursymbolen tio år, men det finns en oro över att slitaget som tillkommit med åren kan ta verket till graven.

undefined
Rasmus Trydeus diskuterar med Per Rådstam om statusen på plåtarna, som förvaras i en källare intill Åsbackaskolan.

– Det är väl ett kraftigt behov av renovering, konstaterar Per Rådstam, arbetshandledare på resursgruppen i Gnesta.

Vad det gäller renovering så påpekar han att det behövs en ny ytbeläggning på plåtarna, eftersom färgen nötts och klotter tillkommit. Men det är inte bara plåtarna som är i renoveringsbehov, utan även själva trappan.

– Trappans ytterkant är också i renoveringsbehov, så att plåtarna går att skruva fast. Det är väl det största problemet, säger Per Rådstam och förklarar att borrhålen tagit stryk med åren, efter att det monterats upp och ner plåtar ett tjugotal gånger genom åren.

Problemet har temporärt lösts genom att större skruvar tagits till för att montera upp plåtarna. Men risken är enligt Per Rådstam att trapporna till slut kommer att gå sönder.

undefined
Flera trappsteg har tagit mycket stryk genom åren och lappats ihop.

Hur många år till kan Trappgatan överleva om inte något görs?

– Skyltarna i sig går att sätta upp eftersom det är rostfritt, men pratar vi om infästningen så är den problematisk, svarar Per Rådstam och påpekar att det inte blir många år till om inget görs.

– Jag skulle knappt ge det ett år till, utbrister Rasmus Trydeus från servicegruppen.

Skulle det hända att verket en dag försvinner vore det väldigt dystra nyheter för Gnestas del, enligt konstnären Signe Johannessen från Art Lab Gnesta, som tillsammans med ett par hundra elever från Frejaskolan skapat det.

undefined
Signe Johannessen framför trapporna på Trappgatan som monterats ner inför vinterns snöröjning för att inte ta skada.

– Den tjänar Gnesta inte bara som konst, utan det har blivit något av ett värdefullt monument här i stan, förklarar hon.

Enligt Signe Johannessen händer det även ibland att tågresenärer med vägarna förbi Gnesta stannar till för att leta upp trapporna.

– Det händer då och då att det ringer någon resenär till oss med frågor om trappan och var den finns, förklarar hon.

Till en början var tanken att plåtarna skulle dekorera trappan bara över en sommar som ett tillfälligt konstverk, men så blev alltså inte fallet.

– När kommunen tog ner plåtarna en höst blev det fullständig kalabalik i Gnesta, folk ringde ner kommunen och begärde att få tillbaka det här verket, säger Signe Johannessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!