"Vi överlevde pandemin tack vare att vi är småskaliga"

Det handlar om Södermännens hantverksbryggeri i Gnesta där man hoppas på att höstens val ska låta mikrobryggerier få ha gårdsförsäljning.

Erik Gustafsson, Daniel Rosin och Mats Johansson driver ett mikrobryggeri.

Erik Gustafsson, Daniel Rosin och Mats Johansson driver ett mikrobryggeri.

Foto: Helene Wahlström

Gnesta2022-08-06 20:22

Bryggeriet ligger på Lebro gård i Gnesta och här träffas Erik, Daniel och Mats en gång varannan vecka för att brygga öl tillsammans. Bryggeriet ligger intill en lada och är cirka 120 kvadratmeter stort och på golvet står tre jästankar som förvandlar vört till öl.

– Om du frågar våra fruar så är vi här jämt, skämtar Erik Gustafsson som precis inköpt ett par fodrade gummistövlar något som är bra att ha på sig när man arbetar med vätska.

Och fortsätter:

– Det tar ungefär sju timmar för oss att brygga en batch, berättar Erik.

undefined
Mats Johansson kollar att mäsken ser bra ut och inte har för mycket skum.

Sverige är det enda land i Europa som inte får ha gårdsförsäljning. 

– Vi skulle vilja ha gårdsförsäljning eftersom det skulle tillföra bygden en helhet. Nu får vi inte vara med i turistguiden för att vi gör alkohol till exempel, säger Daniel Rosin.

I december 2021 presenterades utredningen ”En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker” och den visar att gårdsförsäljning inte äventyrar hälsan ”snarare tvärtom”, skriver författarna till utredningen.

– Hade vi fått möjlighet till gårdsförsäljning skulle vi ju också kunna bidra med turistnäringen. Det är ju kul att träffa folk och dela intresset och det vore roligt att i förlängningen kunna kombinera vårt hantverk med andra verksamheter. Vi har ju massor av producenter i kommunen, säger Daniel.

I utredningen kan man också läsa att det skulle främja besöksverksamheten och vara ett viktigt verktyg för export och produktutveckling.

– Vi skulle sätta Gnesta på kartan. Det finns så mycket att erbjuda här, kan vi tillföra något skulle det vara bra och framför allt är det ju roligt att få provsmaka och köpa med sig hem, säger Daniel. 

undefined
Jästankar.

Södermännen har bryggt öl i tio år.

– Det var en kompis till oss som kom på idén. I början stod vi hemma vid spisen och testade oss fram. Vårt öl smakar lite olika för varje gång och det beror på att vi är småskaliga och inte har stora maskiner som jobbar åt oss. Men det är ju en del av charmen, även om det skulle vara bra om det smakar exakt likadant också, berättar Mats.

Än så länge kan ingen av dem ta ut någon lön.

– Nej, vi gör det här för att vi tycker att det är roligt, säger Mats.

Södermännens Hantverksbryggeri brygger cirka 400 liter varannan vecka och säljer till bland andra Ica och Systembolaget.

– Vi tycker det är lagom. Skulle vi få gårdsförsäljning lägger vi om schemat, säger Daniel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!