Trög start för surfplattor i vården

I oktober inleddes pilotprojektet Länkdoktorn i Gnesta. Patienter skulle kunna utnyttja surfplattor för att ha videosamtal med sin läkare. Men personalbyten och dålig täckning har gjort att arbetet går långsamt.

Surfplattta

Surfplattta

Foto:

GNESTA2014-12-02 06:51

Eftersom många patienter har problem med att ta sig till vårdcentralen så startades under hösten pilotprojektet Länkdoktorn, ett samarbete mellan landstinget, Gnesta kommun och Gnesta vårdcentral. Tanken är att patienter med hjälp av en surfplatta ska kunna föra videosamtal med sin doktor. Rent praktiskt går det till så att en sjuksköterska kommer hem till patienten och har med sig surfplattan. I den startas videoprogrammet Jabber som sedan används för att ringa upp läkaren. Målet med projektet var att involvera tio patienter redan innan första november. Ett mål som inte gick att uppfylla.

– Vi har testat på fem patienter och just nu försöker vi få till en träff med inblandade så att vi kan sätta ihop en rapport, säger Inger Eklind, närvårdskoordinator för landstinget.

Har det varit svårt att hitta folk till projektet?

– Nja, det handlar nog snarare om att det varit svårt att ha en viss kontinuitet i bemanningen.

Så det rör sig om personalbrist snarare?

– Det handlar mer om att det är en ny teknik och han (läs: läkaren) som lärde sig den har slutat samt att en inblandad chef har slutat.

Enligt Inger Eklind har en av de fem patienterna som deltog i projektet tvingats slutat eftersom det inte fanns någon täckning för internet i hemmet.

– Men vi är inte molokna eller så, det tar bara lite längre tid, säger hon.

Att det inte blev en så snabb start för projektet var dock inget oväntat. Redan i oktober flaggade Ingrid Krona, verksamhetschef på vårdcentralen i Gnesta, för att det var ett högt uppsatt mål.

– Vi har haft lite svårt att hitta rätt kandidater till det här projektet men vi har inte gett upp hoppet. Vi tror på det här, målet är att effektivisera kommunikationen, sa hon till SN då.

Kerstin Glockner är tillförordnad verksamhetschef för hemsjukvården i Gnesta kommun. Hon menar att de flesta patienter som testat videosamtalen är positiva.

– En patient blev alldeles förskräckt första gången doktorn dök upp på skärmen, men annars har det varit väldigt positiva reaktioner. För vissa patienter har det varit lite mörk bild så när de ska visa sår för doktorn syns det dåligt, för just de personerna har det varit bättre att träffa doktorn direkt.

Under december månad ska projektet utvärderas. Trots den tröga starten är dock Inger Eklind fortsatt positiv.

– Vi tror på det här, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om