I Trosa kommun har kriget i Ukraina ännu inte föranlett någon särskild planering.
– Vi har ingen egen plan men tar del av den information vi får från ansvariga statliga myndigheter, säger Trosas kommunchef Johan Sandlund.
Han berättar att man från kommunens sida blivit mer uppmärksamma på olika typer av säkerhetshot, men avböjer att kommentera detta ytterligare.
– Det kan jag inte, men vi är mer uppmärksamma på olika typer av säkerhetshot, i och med det läge som vi har haft under en period, och vi är beredda att rapportera det vidare till de ansvariga statliga myndigheterna.
Annars ligger fokus på att driva vidare den kommunala verksamheten.
– Det svenska samhället måste fortsätta att fungera. Det är vår huvuduppgift i vardag, kris och krig.
Enligt Johan Sandlund räknar man ännu inte med ett ökat flyktingmottagande.
– Det är sådant vi normalt sett kommunicerar med ansvariga statliga myndigheter, men vi har inte fått några rapporter om det än. Det finns en vana från flyktingkrisen som drabbade oss från 2015 till 2016. Men det är inte så att vi vidtar några specifika förberedelser i nuläget.
Göran Johansson, säkerhetssamordnare i Gnesta, är inne på samma linje. Han berättar att kommuncheferna hålls uppdaterade av militärregionen.
– Vi avvaktar högre myndigheters beslut och riktlinjer, säger han.
Göran Johansson har haft möte med kommunchefen och kommunikationsavdelningen, men några invånare har inte hört av sig. I förra veckan kallade länsstyrelsen kommunerna till ett möte om Ukraina.
Vad var slutsatsen där?
– Inte så mycket. Ungefär samma sak: Avvakta och se vilket håll det går åt.
Finns risk för spänningar mellan olika grupper i kommunen?
– Det tror vi inte.
Enligt Göran Johansson räknar kommunen med att socialtjänst och skola kan ta hand om berörda människor, med släkt och vänner i kriget, enligt sina vanliga rutiner.
Hur står det till med skyddsrummen i kommunen?
– Det är nog som i övriga Sverige.
Vad betyder det?
– Att de är rätt eftersatta. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, håller på och kollar på det.
I Gnesta kommun finns det totalt sex skyddsrum enligt MSB:s offentliga karta. Fem av dem finns i Gnesta och ett i Björnlunda. Totalt handlar det om 238 platser i kommunen. I Trosa kommun finns endast ett skyddsrum.