En av deltagarna på Gnesta bokdagar är den före detta läraren och rektorn Vesna Prekopic som är aktuell med en reportagebok om våldet i skolan. Boken är delvis baserad på egna erfarenheter, men bygger även på intervjuer med personer som arbetar i skola, samt politiker och myndigheter.
Du kommer till Gnesta bokdagar för att prata om din bok. Hur känns det?
– Det känns jättekul och lite hedrande att få vara med, det är första gången som bokdagarna hålls så det känns roligt och viktigt.
Om du kortfattat ska sammanfatta varför du bestämde dig för att skriva "Brottsplats: Skolan", vad skulle du säga då?
– Jag tycker att det är en fråga som är viktig att belysa eftersom det är problem i skolan med våld även mot personal men det pratas väldigt sällan om det. Ofta när man pratar om otrygghet och våld i skolan så är det våld som elever utsätts för. Boken utgår från ett läsår där jag själv har upplevt hot och våld. Skolan är en väldigt stor arbetsplats och på många platser är det vardag att det är otryggt, hotfullt och våldsamt. Det påverkar arbetsmiljön, skolan kan inte vara skola om det pågår våld. Det är ett område som man sällan pratar om, det har att göra med att det är skamfullt. Det tror jag, det är delvis därför man inte pratar om det.
Vad har du fått för reaktioner på boken?
– Reaktioner från media, det har skrivits på ledarplats. Det har varit bra respons, många verkar tycka att det är en väldigt viktig bok vilket jag blir glad för. Jag har fått ganska många privata meddelanden från främlingar som läst boken och själva beskriver att de upplevt liknande saker som de inte har vågat prata om. Många är tacksamma. Jag har skrivit boken just för att det är en verklighet som finns på många skolor som många inte känner till.
I boken tecknar du en bild av hur världens viktigaste arbetsplats har blivit en av de farligaste. Det leder dig också till tankar om vad man kan göra åt det. Kan du ge läsarna ett konkret exempel på det?
– Det är en jättestor fråga. Det finns en massa saker som accepteras i skolan som aldrig skulle accepteras utanför skolan. Man måste se det som sker i skolan som de brott som de är och inte förminska och normalisera. Dels gör man det genom att man alltid agerar när man ser eller hör någonting som inte är okej. Handlingar måste följas av konsekvenser. Det är grunden, det känns som vuxenvärlden har abdikerat från att vara vuxna.
Vad kan man göra från ett politiskt håll anser du?
– Det finns vissa saker som redan är på gång. Jag tycker att det är jättebra att man äntligen har bestämt sig för att bryta sekretessen mellan skola, socialtjänst och polis. Det finns elever som verkligen är hotfulla och direkt farliga både för sig själva och för andra. Skolorna har koll på dem men även polis och socialtjänst och det underlättar jättemycket när de kan samarbeta på ett helt annat sätt och dela information. Sen tycker jag att man bör arbeta längre med de elever som är våldsamma.
Gnesta bokdagar börjar på torsdag och är ett samarbete mellan Gnesta bokhandel, Gnesta bibliotek, Art Lab Gnesta, ABF och förlaget Verbal. Det är en tredagarsfestival där besökare på utvalda platser kan ta del av litteratur och samtal med olika författare. Hela programmet finns på Gnesta bokdagars webbsida och i sociala medier.