Hemestermålen i Gnesta – turistvärden tipsar

Lovisa Enlund började arbeta som turistvärd i år. Nu har hon samlat de bästa hemesterplatserna i Gnesta kommun. Det här är hennes topp 3 lista.

Familjen Reitberger tar en paus vid Marvikarna-Krampan.

Familjen Reitberger tar en paus vid Marvikarna-Krampan.

Foto: Lukas Andreasson

Gnesta2020-07-07 10:00

På kort tid har "hemester" gått från ett skojfriskt uttryck för att ta ledigt i hemmatrakterna till att sånär bli norm för sommarlediga svenskar. Turistvärden Lovisa Enlund på Gnesta informationscenter tipsar om de bästa naturnära utflyktsplatserna att hemestra på.

– Klämmingen är det som är mest populärt. Det är mest lättillgängligt för familjerna och de som cyklar, så där är det fullproppat. Vi har åkt runt en gång i veckan i sommar och letat efter smutronställena, de gömda pärlorna, säger Lovisa Enlund.

undefined
Kammarstenen är ett flyttblock från inlandsisen och står stadigt än idag.

Kammarstenen ligger bortom en krokig väg kring gårdar, åkrar och tätbevuxen skog, dit du kan ta bilen ända fram till grinden där stenen står. Alternativt passerar Sörmlandsleden nära intill Kammarstenen, vilket gör den till en perfekt rastplats för vandraren.

Kammarstenen har stått sedan inlandsisen svepte genom Sverige. Den är full av sprickor och kammare som den äventyrlige kan ta sig in i. 

– Det är ett flyttblock från inlandsisen som är sprucket så man kan gå in bland små gångar eller klättra upp ovanpå stenen. Det är jättekul för alla åldrar, säger Lovisa Enlund. 

undefined
På Björnlunda hembygdsgård står flera nästan 100-åriga gamla stugor.

Björnlunda hembygdsförening har stoppat alla aktiviteter i sommar på grund av covid-19-pandemin. Däremot står gårdshusen kvar.

I början stod Eklundastugan där ensam, sedan grundades Björnlunda hembygdsförening och under två år, mellan 1931 och 1933, flyttades de flesta andra husen dit. 

– Vi har inte några evenemang överhuvudtaget i sommar men gården är öppen, vem som helst får besöka, säger Pia Forss, från Björnlunda hembygdsförening.

undefined
Familjen Reitberger tar en paus vid Marvikarna-Krampan.

Marvikarna-Krampan är två naturreservat som ligger precis intill varandra.

– Dit kan man åka bara över dagen. Eller så åker man dit och tältar, eller med husvagn. Det passar alla, säger Lovisa Englund.

Marvikarna består av tre långa sjöar som sträcker sig från Laxne till Åkers styckebruk medan Krampan är ett naturområde med gott om växtlighet och fornlämningar. Här får man tälta, något som inte alltid är tillåtet i naturreservat.

– Man får tälta i just det naturreservatet och det finns iordningställda grillplatser. Omgivningarna där är jättefina och det finns slingor och stigar man kan gå, säger Lovisa Enlund. 

I fjol var 60 procent av svenskar nöjda med att ta ut semestern hemma i Sverige enligt en Novusundersökning.

– Vi försöker lyfta fram det och få folk att upptäcka att det finns mycket att göra här, säger Lovisa Enlund.

Andra sevärdheter

För den som inte kan ta sig ut i naturen finns flera närmare sevärdheter:

– Trappgatan är en färgstark kreation som skapades 2013, den blev så populär att den förklarades permanent och köptes av Gnesta kommun.

– Gnesta kommun har två församlingar men hela sju kyrkor, vissa så gamla som 900 år.

– Det finns flera museer i kommunen, inte minst Skottvångs gruvmusem, där man får känna och klämma på järnmalm och se bilder av gamla gruvarbetare.

Fler sevärdheter finns i Sagolika sörmland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!