Under de veckor som Sörmland var snötäckt var länsstyrelsens besiktningsmän ute och spårade vargarna i Sjundareviret vid ett par tillfällen. Vid ett tillfälle spårades två djur, gissningsvis valpar, vid ett annat tillfälle följdes spår av tre djur.
– Problemet har ju varit det här med snön, säger Mikael Fransson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Stockholm.
Totalt har fem prover lämnats in för analys, tre av dem är färdiga. Och de kommer alla från olika djur.
– Vi har fått tre olika individer, alla är valpar. Två tikar och en hane, säger Mikael Fransson.
Revirmarkerande individer kan oftast urskiljas redan vid spårningen och varken Mikael Fransson eller hans kollegor har sett spår efter alfahannen, något som alltså bekräftas av DNA-analysen.
Vet ni nu att han inte är kvar i reviret?
– Nej, inte med säkerhet. Det mesta tyder på att han inte är det, i så fall borde vi ha fått någon indikation på det, men vi inväntar de ytterligare svaren.
Det ryktas att hanen skulle ha skjutits, är det något du kan uttala dig om?
– Vi brukar inte lyssna på rykten, det blir bara spekulationer. Om man ser till tiken så drunknade hon tre gånger förra året, det gjorde hon uppenbarligen inte, säger Mikael Fransson, om tidigare rykten om vad som händer i Sjundareviret.
Alfatiken i reviret sköts i stället av en hundägare i slutet på september. Skytten hävdade att han agerat för att skydda sina tamdjur, med stöd av jaktlagens paragraf 28, men en utredning om jaktbrott inleddes och pågår fortfarande.