Tvåtusen tågade i Gnesta Pride

Närmare tvåtusen personer deltog i Gnesta Pride-tåg. "Det är viktigt att visa att kärlek råder över alla gränser" sa Cridde Ahlborg.

Uppskattningsvis närmare tvåtusen deltog i Gnesta Pride.

Uppskattningsvis närmare tvåtusen deltog i Gnesta Pride.

Foto: Tommy Kägo

GNESTA2019-08-31 18:05

Det var en enda lång myrstig som ringlade fram från gräsmattan vid Stopps köpcentrum via Storgatan och till Elektron. Hur många hundra meter paraden mätte är svårt att uppskatta, men antalet människor som gick i tåget var närmare tvåtusen. Vid fjolårets premiär av Gnesta Pride deltog uppskattningsvis 1500.

– Vi är supernöjda med uppslutningen! sa Veronica Jäderlund, från arrangörerna föreningen Gnesta Pride.

Hon kunde inte från sin position längst fram i tåget uppskatta hur många som deltog, men sa att närmare 600 hade föranmält sig och att det tillkommit flera hundra under lördagen.

Cridde Ahlborg stod och väntade på Pride-tåget en bit från startplatsen. När tåget kom anslöt hon.

– Jag ser det som en kärleksfestival, sa hon.

Hon berättade också om styrkan i Gnesta, att lyckas anordna ett eget Pride och hur orten slutit upp för att visa sitt stöd till arrangörerna, som förra året fick utstå en del spott och spe.

Bitte Fossbo hade rest från Årsta till Gnesta för att delta tillsammans med dotter och barnbarn.

– Gnesta växer mer och mer i mina ögon. Det känns bra att vara med på det här. Jag missade Pride i Stockholm, sa hon.

På skyltar och anslag stod bland annat "Gör inte skillnad på människor", "Alla får vara som dom vill". Sörmlandsidrotten, Gnesta kommun och Region Sörmland fanns med, liksom flera politiska partier.

Teaterprojektet Långsjö teater deltog.

– Vi jobbar med hållbarhet och jämställdhet är en del av hållbarheten, sa David Winnerstam.

På balkonger och utmed Storgatan stod åskådare och viftade med regnbågsflaggor, men det var flera gånger fler som deltog i tåget än som tittade på.

Gnesta har i dagar präglats av Pride-tema. Det har hållits workshops, musikfrågesport och visats film.

Vid Elektron nådde Pride-tåget sin slutstation. Då hade marschen pågått i nästan en timme.

Vid Elektron hölls tal av bland annat initiativtagaren till Gnesta Pride Matilda Karlsson Hjort. Hon har av stiftelsen Raoul Wallenberg Academy prisats för sitt mod och som med små medel gör skillnad. Ett pris som årligen delas ut ut till unga personer, som visat kurage.

Dessutom delade arrangörerna ut pris till "Årets regnbåge". Priset gick till läraren Staffan Furå på Frejaskolan, som i sin undervisning tagit upp hbtq-frågor, och för det hotats av både föräldrar och elever.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om