Gnesta kommun menar att solarieföretaget Solkristallen säljer solkrämer som kommunen menar ger brunare hud vid ultraviolett strålning. Den typen av produkter är inte tillåtna att säljas i anslutning till solarium och kommunen kräver därför att försäljningen ska upphöra.
Produkterna som tvisten handlar om är från märkena Soleo och Sun2 från Ultra tan. Krämerna marknadsförs bland annat med löften om snabba resultat och att ge en extra djup brunfärg. Vissa av märkenas krämer rekommenderas inte "för nybörjare eller för dig med känslig hud".
Solarieföretaget hävdar å sin sida att det inte alls rör sig om hudkrämer som påverkar hudens brunhet vid solariesolning och har därför via sitt ombud överklagat beslutet både till förvaltningsrätten och senare även till kammarrätten som nu kommit med sin dom.
Och även den högre instansen går på Gnesta kommuns linje. I domen skriver rätten att "enligt kammarrättens mening får kosmetiska eller hygieniska produkter som antingen i märkning eller i marknadsförning påstås ha solningsförstärkande effekter, och som är avsedda att användas under själva solningstillfället, anses omfattas av förbudet i 12 § föreskrifterna (Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier och artificiella solningsanläggningar reds. anm.) eftersom produkterna kan förstärka den ultravioletta strålningens verkningar (...)".
SN har sökt solarieföretagets ombud tillika ledamot i Svenska solarieföreningen, Roland Laurent, för en kommentar. Tidigare i år sa han till SN att han var säker på att förtaget hade rätt i frågan.
– Om det behövs kommer vi att överklaga till högsta instans, sa han då.
Det var vid en årlig tillsyn som Gnesta kommun upptäckte att solarieföretaget Solkristallen sålde hudprodukterna.