Underskotten växer i nämnd i Gnesta – "Det har brakat iväg i år"

Vuxen- och omsorgsnämnden kommer att kosta 15 miljoner kronor mer än beräknat i år, enligt en prognos. För att minska underskottet har kommunen bland annat tagit in färre vikarier.

Vikarietillsättningar inom äldreomsorgen ska "övervägas noga". Det är en av många åtgärder som ska täppa till kommunens budgethål under resten av året.

Vikarietillsättningar inom äldreomsorgen ska "övervägas noga". Det är en av många åtgärder som ska täppa till kommunens budgethål under resten av året.

Foto:

Gnesta2018-01-26 05:00

Som SN tidigare rapporterat befarar kommunledningen att budgeten för 2018 försenade hyresrätter vid Åkervägen, vilket lett till dyra placeringar i andra kommuner av personer som behöver stöd. Delårsrapporten visar dock att nästan alla nämndens verksamhetsområden har kostat mer än beräknat.

– Det har brakat iväg i år. Bara hemtjänsten ökade med 1300 timmar på några månader. Vi har haft stora volymökningar och det är svårt att förutse eller planera för, säger förvaltningschefen Ann Malmström.

På torsdagen redovisas åtgärderna för att motverka underskottet för nämndens politiker. På den långa listan framgår det bland annat att det ska "övervägas noga" om en vikarie behövs när någon är sjuk eller ledig.

– Vi måste överväga allting. Vår största kostnad är personal, så är det inom socialtjänsten.

Flera anställda på hemtjänsten vittnar om en allt sämre arbetsmiljö, är det här förklaringen?

– Det är lätt att anta saker, men det finns jättemånga faktorer som påverkar och vi måste titta på arbetsmiljön hela tiden. Men att folk inte mår bra är jättetråkigt, säger Ann Malmström.

En ljusglimt i det ekonomiska mörkret är att antalet inhyrda konsulter minskar, tack vare att kommunen lyckats anställa fler biståndshandläggare och socialsekreterare, enligt förvaltningschefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!