För ett par veckor sedan köpte Ulla Wenell i Hållsta tre fågelholkar. Hon kontaktade kommunen i hopp om att få hjälp av deras fixartjänst att sätta upp dem. Tanken med fixartjänsten är kommunens äldre invånare samt personer med funktionsnedsättning ska få hjälp med diverse sysslor. Syftet är att förebygga och minska fallolyckor för äldre och funktionsnedsatta i det egna hemmet. Men Wenell hade inget att hämta, eftersom hon inte har nått den ärofyllda åldern av 75 år.
– Varför ha man en så hög ribba här i Gnesta? Det är fult gjort. Jag känner mig styvmoderligt behandlad, säger hon.
– Jag vill så gärna bo kvar här, ska jag inte kunna det för att det inte finns hjälp att få förrän om fyra år?
Wenell har vänner och bekanta i kommuner där samma fixarfunktion finns för alla över 65 år.
– De får hjälp med allt från att byta säkringar till att hänga upp gardiner. Att sätta upp de här holkarna är precis ett sådant arbete man borde kunna få hjälp med.
Vid flera tillfällen har Wenell försökt få svar från kommunen varför man satt en åldersgräns på 75 år, men svaret har uteblivit. När SN når socialnämndens ordförande Birgitta Brus (S) är hon först osäker på varför det ser ut som det gör.
– Jag har ingen aning om varför, det finns ju inget som säger att man är bättre skick för att man är yngre än 75, säger hon men ber att få återkomma efter att ha tagit reda på anledningen till åldersgränsen.
Vilket hon också gör:
– Det har gjorts en bedömning om att det i den åldergruppen finns ett ökat behov av att få hjälp med enklare saker i hemmet. Man måste sätta en riktlinje. Vi kan inte göra några undantag för i så fall kan man lika gärna ta bort åldergränsen helt.
Så hur ska de som bor själva och lite avsides göra om de exempelvis inte känner sig bekväma med att kliva upp på en stege?
– Det händer alltid saker, då får man använda sig av sina kontakter. Kanske grannar eller anhöriga.
Och om man inte har några sådana får man köpa hjälp?
– Ja.