Intill bostadsbygget vid Margaretedalsvägen i Gnesta gjorde Hasse Rydberg i onsdags en ovanlig upptäckt. Som biolog var han ute och tittade efter en annan vanligare växt, blåmållan, när han plötsligt fick syn på den lilla växten Gulsyska som egentligen hör hemma i Medelhavsområdet. För ett otränat öga är det inte så enkelt att upptäcka de fem exemplar som växer på den hårda grusmarken tillsammans med ogräs av olika slag.
– Det är rena turen att det var Hasse som var ute och botaniserade. Det krävs en botanikers blick för att upptäcka växter av detta slag, konstater Bertil Karlsson miljöstrateg Gnesta kommun.
I vanliga fall finns växten odlad på Bergianska i Stockholm och i Lund. Hasse Rydberg berättar att det troligtvis är den milda hösten som gjort att växten klarat sig på dessa breddgrader. Men nu kan frostnätterna komma att ta kål på blomman. Han har med sig ett litet filter för att ta med sig frön hem men ännu släpper inte växten ifrån sig frön.
– Eftersom växten inte odlas i Gnesta så är det en gåta hur den kommit hit. Men det gör det ännu mer intressant. Det kan vara nyanlända eller turister som tagit hit frön eller så har de legat här i årtionden.
Den milda vintern och varma hösten har troligtvis spelat in. Hårt exploaterad mark kan även ha lockat fram frön som legat begravda i jorden på flera decimeters djup men som plötsligt börja gro efter trettio år när de kommer närmare markytan. Eller så kan ett frö ha fastnat på en sko som fallit av på detta ställe. Spekulationerna är många. Trots den stenhårda och skrapade jorden så samlas ofta växter som vi kategoriserar som ogräs på denna typ av mark, berättar Hasse.
– Jordens ursprung vet vi egentligen inte så mycket om mer än det vi kan se. Här nere vid strandkanten växer krusbär, tomater och annat ätbart.
Just vid platser som denna där man flyttar och fraktar upp jord så återfinns rötslam, en restprodukt som fungerar som rena bionäringen för växterna.
På frågan om Gylsyska kan skyddas så svarar kommunekologen Bertil Karlsson:
– Vi rekognoscerar alltid marker av detta slag innan vi bygger. Men när sällsynta mindre ettåriga arter plötsligt poppar upp så är det svårt att förekomma. Värdefulla träd är svårare att förbise.
Växtplatsen kommer troligtvis bitvis att bebyggas med cykelbana eller förgårdar.