Upphandling togs upp i rätten – flera gånger

Upphandlingen av snöröjningen genom Gnesta samhälle blev en pärs för alla inblandade. – Vi orkar inte till slut, det blir för mycket, säger en av de berörda företagarna om att lägga anbud på kommunala upphandlingar.

Foto:

Gnesta2015-03-24 07:19

När kommunen upphandlade snöröjningen på Storgatan och Mariefredsvägen kom bara två anbud in. Inget av dem bedömdes uppfylla det nyinförda kravet om hög kreditvärdighet, något som fick kommunens kultur- och teknikförvaltning att konstatera att upphandlingen borde göras om. Men eftersom vintersäsongen var på gång ansåg kommunen att de fanns risk för samhällsfara om ingen entreprenör var anlitad. Alltså bortsåg man från kreditvärdigheten och fattade beslut utifrån de båda anbud som fanns, med resultatet att ett företag, vi kan kalla det A, fick uppdraget.

Men innan något avtal hunnit skrivas informerades kommunen om att det andra företaget, B, lagt anbudet i samarbete med ett dotterbolag.

– Det visade sig att ett av anbuden var ett gemensamt anbud från två företag, säger Bengt Klintbo, biträdande samhällsbyggnadschef.

Och eftersom dotterbolagets kreditvärdighet var betydligt högre fattades ett nytt tilldelningsbeslut där uppdraget gick till företag B.

I det läget valde företag A att begära en överprövning hos förvaltningsrätten, eftersom även de lagt sitt anbud i samarbete med ett annat företag. I väntan på dom fick företagen dela på jobbet: det ena ansvarade för plogning av gång- och cykelbanor samt trottoarer, det andra såg till att körbanorna var framkomliga.

– Vi sa att vi kör, för att det inte ska bli något tokigt för invånarna, säger en företrädare för ett av företagen.

Den 23 december kom domen. Förvaltningsrätten menade att det gått fel till vid utvärderingen av de båda anbuden, något som behövde rättas till innan upphandlingen avslutades. Ny utvärdering och nytt tilldelningsbeslut följde, men resultatet blev detsamma; den 26 januari fick företag B återigen uppdraget.

Samtidigt anlitade kommunen en jurist för att titta närmare på fallet. "Enligt min mening kan kommunen inte lastas för den uppkomna situationen", skrev han i ett utlåtande. Det grundade han på att inget godtagbart anbud kommit in: det saknades en namnteckning på företaget Bs ansökan.

– Det här är inte svårt, det är mest klantigt, säger en av de inblandade företagarna, medan en annan menar att någon borde få sparken när det går till på det här viset.

Kommunen beslutade sig för att göra om upphandlingen, men även det beslutet skickades vidare till förvaltningsrätten: en representant för företag B begärde en överprövning.

– Jag vart så förbannad sista vändan, så jag skickade in det på ren pin kiv. Det var för att markera att jag tyckte att kommunen gjort fel också, säger en representant för företaget.

När det nu gått några veckor är han dock inte lika kritisk längre:

– Den som gör någonting gör fel ibland. Det är inte lätt som entreprenör heller. Det har blivit fruktansvärt. Det börjar bli så rörigt att vi entreprenörer inte orkar med all pappersexercis som är. Vi företag som jobbar i den lilla kommunen kanske inte har all kunskap som krävs för att göra upphandlingar.

Den 20 mars slog förvaltningsrätten fast att Gnesta kommun inte gjort fel när de avbröt upphandlingen. Nu ska en ny upphandling påbörjas. Tanken är att den, liksom den tidigare, ska gälla de kommande tre vintrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om