Vad vore väl en lya på slottet – klartecken dröjer

Planerna på att omvandla Södertuna slott till bostäder fortsätter. Det var i december 2020 som kommunen skrev ett avtal med ägaren Svenska kulturpärlor om en ny detaljplan för området.

Bakgrunden till planerna att göra om Södertuna slott till ett bostadsområde är nedgången för hotell- och konferensverksamheten, inte minst under pandemin, har Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström tidigare sagt till SN.

Bakgrunden till planerna att göra om Södertuna slott till ett bostadsområde är nedgången för hotell- och konferensverksamheten, inte minst under pandemin, har Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström tidigare sagt till SN.

Foto: SN

Gnesta2022-11-17 19:19

– Det går långsamt, just nu håller vi på med en miljökonsekvensbeskrivning men planerna fortgår, säger Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor som äger slottet.

När tidningen i mars förra året pratade med Tomas Enqvist, planeringschef på Gnesta kommun, var tanken att detaljplanen skulle vara färdig i slutet av 2021 och att man redan 2022 skulle kunna börja bygget. Men så fort går det inte.

– Vi vet fortfarande inte om vi får något tillstånd, säger Fredrik Åström.

undefined
Södertuna slott är i dag en konferensanläggning som erbjuder olika event och aktiviteter.

Svenska kulturpärlors inriktning är att omvandla slottet till 100 lägenheter och dessutom bygga ett 40-tal nya bostäder. Just nu tittar kommunen på strandskyddet och Södertuna slotts natur- och kulturvärden. 

– Man behöver göra en tydlig beskrivning av vad som uppstår när vi kollar natur- och kulturvärden. Hela slottsmiljön är kulturhistoriskt värdefull och det finns oskattbara naturmiljöer i området, säger Tomas Enqvist.

Södertuna slott har varit privatägt, sedan blev det ett ställe för konferenser och nu är det alltså dags för bostäder, om Svenska kulturpärlor får sin vilja igenom.

– Vi får bearbeta det utifrån resultatet och därefter ta ställning, säger Tomas Enqvist.

undefined
De här rummen kan bli lägenheter om Fredrik Åström som äger slottet får som han önskar.

Han fortsätter:

– Men arbetet är på gång. Just nu är det upp till fastighetsägarna att ta fram underlag som beskriver natur- och kulturvärden. Processen ligger sedan i kommunens händer men länsstyrelsen bevakar det, säger Tomas Enqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!