Namnunderskrifter har samlats in i protest mot Skolverkets förslag om att förändra läroplanen, där det tydligt ska framgå att all förskoleverksamhet ska bidra till att höja den digitala kompetensen bland barnen. Kritiska röster har höjts som värnar om rätten att få välja en mediefri skola.
En av dem som skrivit under uppropet är 41-årige Mikael Jonasson som beskriver sin uppväxt på 1970-talet som lycklig utan tv-spel och med mycket lek utomhus och social interaktion.
En klassisk beskrivning av den bakåtsträvande datahataren kanske men i det här fallet stämmer det inte, eftersom musikern och dj:n Mikael Jonasson oftast tillbringar sina arbetsdagar i studion med datorer där musiken skapas.
– Jag motsätter mig inte teknisk utveckling. Däremot tror jag att det finns risk med distanseringen som sker när våra minsta barn blir beroende av den här teknologin. Vi behöver ju inte skapa den situationen. Min nioåring behärskar redan att skapa musik i datorn men jag tror på att lära sig så som jag gjort - det analoga sättet.
– Jag vill lyfta det sociala perspektivet, interaktion och umgänge med andra är viktigt för barnen eftersom fri lek skapar kreativitet.
Mikael Jonasson menar att den fria leken där man bygger kojor eller lär sig räkna utan miniräknare är att föredra än lek med spelföretagens Pokemon Go. Därför har han aktivt valt att ha sina två barn, 7 och 9 år, i Waldorfskolan i Gnesta där inga datorer finns i undervisningen.
– Än så länge är det möjligt med det här pedagogiska skolalternativet. Men även här finns en diskussion om att man kanske borde införa digitala hjälpmedel, eftersom oroliga föräldrar tror att barnen annars ska halka efter.
Något som Mikael Jonasson tror att det inte finns någon som helst risk för.
– Visserligen kanske lärare bör uppdatera sin digitala kompetens men barnen är redan där. För de yngsta barnen behövs annan kompetens. Förskolan borde våga satsa på den analoga pedagogiken i stället för att forcera fram den digitala, menar Mikael Jonasson som trots allt ser datorer som ett naturligt inslag i undervisningen med de äldre barnen.
Skolverkets ämnesråd Christian Magnusson har förståelse för oron att skolvalet begränsas eftersom det stämmer, föräldrar kan inte välja bort datorer i verksamheten om läroplanen ändras, menar han.
– Men man ska komma ihåg att det inte handlar om att sätta en Ipad i handen på ettåringar utan att femåringarna som slutar förskolan ska ha viss kompetens för att klara av digitala verktyg som finns överallt i vardagen - från brödrostar till trafikljus.