Maria kämpar för fred – med hjälp av digital verklighet

Utbildningsföretaget Framvik har prisats för sin banbrytande VR-teknik inom pedagogik. "Men för mig är det sekundärt", säger grundaren och Gnestabon Maria Bauer, 48. Hennes mål är ett fredligt och inkluderande samhälle.

Företagaren Maria Bauer flyttade till Gnesta med sin familj för över sex år sedan. Hemmet i Blacksta beskriver hon som sin trygga punkt och att omgivningen är som mindfulness.

Företagaren Maria Bauer flyttade till Gnesta med sin familj för över sex år sedan. Hemmet i Blacksta beskriver hon som sin trygga punkt och att omgivningen är som mindfulness.

Foto: Hanna Flood Hörberg

Gnesta2023-08-06 16:43

– Det är bara en sak som driver mig: Att jag vill ha frid och fred, jag vill inte ha våld helt enkelt, säger Maria Bauer.

I större delen av sitt liv har Gnestabon ägnat sig åt socialt arbete. Hon har bland annat jobbat inom omsorgssektorn och Kriminalvården. Idag kan hon titulera sig som våldsexpert och är vd för det prisbelönta innovationsföretaget Framvik – som utbildar medarbetare i konflikthantering genom VR, virtuell reality, en sorts digital verklighet.

– Du tar på dig VR-glasögonen och hamnar i ett scenario. Det kan vara att du möter en arg kund, så ska du försöka bemöta personen och föra en dialog på ett sätt som gör att hen lugnar sig och blir samarbetsvillig.

undefined
Våldsexperten och föreläsaren Maria Bauer har utbildat över 200 000 medarbetare om hot och våld. Dessutom är hon grundare och vd för utbildningsföretaget Framvik, vars VR-teknik ska hjälpa personer att hantera konflikter i sina yrkesroller.

Beroende på vad användaren med VR-glasögonen säger, kan avatarens ilska antingen förvärras eller försvinna. Det är den funktionen som är unik i Framviks produkter, berättar Maria Bauer.

– Jag har regisserat hur dialogen ska gå till och vad avataren ska svara. Det är utifrån vetenskap och min kunskap om vad som gör människor arga.

Det riktar sig till personer som kan utsättas för hot och våld i sin yrkesroll. Framför allt arbetar företaget med kunder i den offentliga sektorn, som kommun, skola och polis.

I nuläget har de tagit fram runt 20 olika situationer. På sistone har de utvecklat scenarion kring pågående dödligt våld, likt vid terrorbrott.

– Det är ett område som vi märker har blivit mer prioriterat den senaste tiden, säger Maria Bauer.

De bygger bland annat ett sådant scenario med Järvenskolan i Katrineholm, där en gärningsman kommer in i skolan och blir våldsam.

– Med det kan du öva hur du ska agera i en sådan situation.

undefined
"Jag är imponerad över att en så oteknisk människa som mig har fått ett techpris. Är inte det coolt?" skrattar Maria Bauer när hon visar upp glasstatyetten där Framvik utnämns till som årets EdTech-bolag i Norden av Scandinavian business awards.

Maria Bauer berättar att det främsta målet är att bidra till fredliga och inkluderande samhällen.

– Det gör vi genom att skapa scenarion och utbildning som handlar om att bemöta människor på ett fredligt och respektfullt sätt.

Företaget hade det tufft under pandemin, säger Maria Bauer. Men nu har det återhämtat sig och har siktet framåt på att fortsätta mot målet.

– Tekniken är häftig och det är coolt att vi har lyckats utveckla något som är så unikt. Men för mig har det varit sekundärt, förklarar Maria Bauer och fortsätter:

– Det primära är budskapet. Mitt fokus är på våldsprevention, konflikthantering och respektfullt bemötande. Jag håller inte på med våld egentligen, jag håller på med medmänsklighet och värme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!