– Vi träffades och gifte oss 2005. Hon hade 30 års erfarenhet av restaurangbranschen i Stockholm och hade alltid drömt om att skapa något eget, och jag bodde här nere. Så man kan säga att det var kärleken som förde henne till Gnesta, berättar Hans von Essen.
Gnesta strand, som i dag drivs av en annan ägare, ligger i den gamla banvaktstugan precis intill stationen med utsikt över Frösjön. Restaurangen är i dag en självklar del av det lokala kulinariska utbudet, men så har det inte alltid varit.
– Huset var ingenting från början, men hon byggde upp det till en restaurang, säger Hans von Essen.
Sedan paret sålde Gnesta strand har de drivit ett catering- och bröllopsföretag på Bogstaby i närheten av Tystberga.
Under tiden på Gnesta strand blev Dorothée von Essen något av en lokal profil på orten. Anna Sandklef, näringslivschef på Gnesta kommun, minns henne som en driftig företagare med stor talang i köket:
– Hon hade ett stort hjärta för besöksnäringen och lagade otroligt god mat. Det var kärlek i varje rätt.
Etableringen av Gnesta strand blev en stor händelse i det lokala krog- och näringslivet, och Dorothée von Essens driv och entreprenörskap har haft stor betydelse för Gnesta, menar Anna Sandklef.
– Dorothée startade upp Gnesta strand och skapade ett besöksmål som snabbt fick ett gott rykte i Gnesta och som nådde långt utanför Gnestas gränser, säger hon.