Vänsterns gruppledare avgår i protest

Anders Simme lämnar sin stol i fullmäktige i protest mot majoritetens enligt honom odemokratiska konstellation.

Vänsterpartiets gruppledare Anders Simme (mitten) avgår i protest. Bakom honom syns oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C).

Vänsterpartiets gruppledare Anders Simme (mitten) avgår i protest. Bakom honom syns oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C).

Foto: Henrik Norling

Gnesta2019-05-03 16:07

Centerpartiet behöll oppositionsrådsposten i Gnesta efter valet, trots att de tillsammans med Liberalerna har inlett ett budgetsamarbete med S och M.

V, MP och FI har inte gjort någon hemlighet av att de är starkt kritiska till upplägget, och frågan har debatterats flera gånger. Men nu har Anders Simme, gruppledare för Vänsterpartiet i Gnesta fått nog.

– Jag är en del av fullmäktige och kan inte stå för det här. Det undergräver min motivation, säger han.

Droppen kom, menar Simme, på fullmäktiges senaste sammanträde. Oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) begärde ordet och kommenterade kommunens årsredovisning, och påpekade samtidigt att centern varit behjälpliga med årets budget.

Men är det inte bättre att sitta kvar och kritisera det du menar inte går rätt till?

– Det är en annan väg, men känslomässigt hamnar jag i det här läget och då kanske jag inte ska sitta kvar, säger Anders Simme.

Vem som efterträder honom som gruppledare har partiet inte tagit ställning till än, men V:s tidigare gruppledare Lena Staaf sitter kvar i fullmäktige och får ses som en trolig efterträdare.

– Jag har varit aktiv i politiken i nio år. Kanske ska jag fortsätta vara engagerad, men på andra sätt. Jag kommer fortsätt att vara medlem i partiet, säger Anders Simme.

I sin avsägelse antyder han att M, S och C egentligen ville bilda majoritet, men samtidigt inte ville släppa ifrån sig en av de tre arvoderade kommunalrådsposterna. "En djupt oetisk lösning", menar Simme.

Håkan Ekstrand kommenterar kritiken såhär:

– Vi har ett ganska bra samarbetsklimat med majoriteten och det ser inte jag som någon nackdel. Man behöver inte vara anti bara för att man är i opposition, säger Ekstrand, som jämför sin roll med sina partikollegor i riksdagen.

Det finns inget oppositionsråd i rikspolitiken, ni hade ju kunnat släppa den rollen och ändå budgetförhandlat?

– Om någon annan hade varit aktuell som oppositionsråd så hade det i min värld varit Sverigedemokraterna, och det tror jag inte att Anders Simme vill heller, säger Håkan Ekstrand.

Han menar att Vänsterpartiet egentligen är irriterade över att de förlorade ett antal poster i nämnder och bolagsstyrelser när det valtekniska samarbetet med mittenpartierna sprack efter valet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om