Karin Westerberg, som är född och uppvuxen i Gnesta, skrattar åt frågan om inte hennes genombrott skedde när hon i unga år spelade på Södertuna slott.
Den positiva 33-åringen menar att det varit en lång process av tillfälligheter som gjort att hon kommit dit hon är i dag. Musiken har alltid funnits i familjen men även genom kyrkans musikverksamhet. Därefter tog karriären fart med bland annat spelningar på kryssningsfartyg, hotell och även sångpålägg på Lena Philipsons album.
– Utmaningen att spela i en bar där nyförälskade par ser varandra djupt i ögonen kräver en viss ödmjukhet. Jag kan inte hojta att " hej, här kommer jag, lyssna nu på vad jag spelar" utan då anpassar jag mig till atmosfären i rummet och försöker känna efter vad de vill ha. På samma sätt kan ett rum med mycket energi kräva att jag går in och spelar upptempolåtar och frågar vad folk vill höra. Allt beror på hur det känns i rummet.
Karin Westerberg har bland annat spelat inför en tv-publik på närmare två miljoner i SVT-programmen Så ska det låta. Kombinationen av musikupplevelse, tävling och improvisation lockar tittare, tror Karin.
– Det är fantastiskt kul. Även om en inspelning tar 2,5 timmar så hinner man knappt märka det för man hamnar i ett slags flow. Så var det redan när jag började min karriär på Södertuna. Då kunde jag sitta och spela klassiskt piano tre timmar i sträck utan att ens resa på mig för att besöka toaletten. Musik är kul helt enkelt!
Hur många låtar kan du spela utantill?
– Oj, det kan jag nog inte ens svara på men det är rätt många. Förutom de låtar som jag har övat in så kan jag kompa många låtar jag aldrig har hört förut bara genom att lyssna på melodin. Det finns ju vissa regler för hur musik brukar låta och då är det enkelt i jämförelse med om det är modern fusionjazz. Då är det nästan omöjligt att kompa utan att ha hört låten tidigare.
Vad är svårast i sammanhanget att kompa artister som gissar låtar?
– Det är väldigt olika och beror även på artisten. Tydlighet från artisten är viktigast för att kommunikationen ska fungera. Men det är ju även bra med en hel del leklust, spontanitet och prestigelöshet.
Till sist måste jag fråga hur det känns att fylla år på självaste julafton?
– I år fyller jag 34 och har haft några år på mig att vänja mig att fira på julafton. Men det kanske jag får konkurrens om i framtiden eftersom jag kanske lyckas pricka in barnfödande runt det datumet i år. Så jag kommer att hålla mig här hemma i Södertälje, så nära sjukhuset som möjligt.