2009 var det knappt 42 procent av Gnestaborna som röstade i valet till EU-parlamentet. När vallokalerna i söndags kväll stängdes för rösträkning hade drygt 49 procent av kommuninvånarna kommit för att rösta.
Årets raket både nationellt och lokalt var Miljöpartiet. I Gnesta lades nästan var femte röst på det gröna partiet och det fick därmed näst flest röster i kommunen, efter Socialdemokraterna.
– Det känns jätteroligt och vi är väldigt glada men också ödmjuka inför det förtroende vi fått från allmänheten som lagt sin röst på Miljöpartiet både i landet och lokalt, säger Kukkamariia Valtola Sjöberg (MP).
Hon hoppas att resultatet ska färga av sig på höstens kommunalval.
– Det här ger oss en positiv skjuts in i valrörelsen, vi får medvind och känslan av framgång och vi hoppas och tror att det kommer se positivt ut också i höst.
Också Sverigedemokraterna ökade markant i kommunen och fick drygt 9 procent av rösterna, en ökning med nästan 7 procent.
– Generellt är det bekymmersamt hur de högerextrema och rasistiska partierna går framåt. Det är viktigt att den gröna gruppen i EU jobbar mot det här och jag är glad att Feministisk initiativ tog sig in så att vi kan vara en motpol och verka för öppenhet och kärlek i en kall värld, säger Valtola Sjöberg.
Moderaterna tog ett kliv tillbaka både nationellt och lokalt. I Gnesta fick det drygt 11 procent av rösterna jämfört med drygt 16 procent vid förra valet.
– Vi följde rikstrenden kan man väl säga, tyvärr. Det som känns tråkigt är att partierna på vänster- och högerkant växer sig större medan partierna i mitten håller sig till blygsamma nivåer, säger Ann-Sofie Lifvenhage (M).
Receptet på de andra partiernas framgång tror hon är att de haft ett snävare fokus i valrörelsen.
– Partierna som gått framåt har fört en en- eller fåfrågedebatt istället för att satsa på ett helhetspaket. Och i den här valrörelsen har det uppenbarligen lönat sig att profilera sig på ett fåtal frågor.