Vårdcentralen satsar mer på kvinnors hälsa

Under det senaste året har Gnesta vårdcentral satsat extra på kvinnors hälsa. Nu är planen att få med hela regionen i projektet.

Lisa Karlsson är en av dem som går till sjukgymnasten Viveka Österholm för att få tips och råd.

Lisa Karlsson är en av dem som går till sjukgymnasten Viveka Österholm för att få tips och råd.

Foto: Jessica Edeson

Gnesta2020-09-24 17:45

Viveka Österholm har många års erfarenhet som sjukgymnast och har specialiserat sig på gravidrelaterade besvär, förlossningsskador och inkontinensvård. 

– Jag har jobbat med kvinnors hälsa i flera år, men satsningen i Gnesta började för ett år sedan. Den har lett till att jag i dag jobbar heltid med kvinnors hälsa, säger Viveka Österholm, sjukgymnast vid Gnesta vårdcentral.   

I Sverige föds mellan 115 000 och 200 000 barn varje år. Tanken med satsningen har varit att skapa en tryggare vårdkedja under graviditeten men också efter förlossningen. Men med satsningen som nu pågått i drygt ett år vill man dessutom spräcka hål på flera av myterna som finns om graviditeter. 

– Under graviditeten handlar det mycket om kvinnan och olika rutinkollar. Efter förlossningen upplever jag att man inte får samma möjligheter att få hjälp om man upplever problem. 

Några av insatserna som man nu har kunnat erbjuda till alla gravida kvinnor i kommunen är till exempel föreläsningar om kroppen, extra råd under och efter graviditeten och att kunna lägga upp individuella träningsscheman.

– Föreläsningar handlar om vad som händer i kroppen. Men vi pratar också om förlossningen och riskfaktorer som bristningar och om läkning och hur man kommer tillbaka till fysisk aktivitet efter en graviditet.

I Socialstyrelsens senaste publikation från 2018 kan man se hur allvarliga bristningar, grad tre och fyra, i bäckenbotten har minskat. Då hade 4,5 procent av förstföderskorna och 1,1 procent av omföderskorna allvarliga bristningar. 

– Vi erbjuder alla kvinnor efterkontroll hos mig som sjukgymnast och det är väldigt ovanligt att man kan göra det i andra delar av landet.

Lisa Karlsson väntar sitt andra barn och har gått hos Viveka under drygt ett år. Hon uppskattar den hjälp som hon fått med hur man ska tänka kring träning.

– Jag fick en magmuskelbristning när jag sprang för långt efter min första graviditet. Det jag tycker är väldigt bra med det här är att man kan få stöd i hur man ska lägga upp träningen, både under graviditeten och efter, säger hon.

Det är också äldre kvinnor som haft besvär med till exempel inkontinens och smärta i flera år som vänder sig till mottagningen och nu är tanken att få med hela regionen på tåget.

– I dagsläget får man bara gå till den vårdcentral som man är listad på. Just nu håller vi på att satsa så att alla i hela regionen kan få den här möjligheten.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!