Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet och den som länsstyrelsen utsett till jaktledare för skyddsjakten, uppger att jakten legat på is ett tag i brist på observationer i jaktområdet.
– Reviret är ju stort, själva jaktområde är väl kanske någon procent av det, säger han.
Sedan länsstyrelsens beslut om skyddsjakt fattades den 14 augusti har ingen av vargarna setts inom det område där jakt är tillåten. Under de tidigare veckorna har Anders Nilsson fått in rapporter från boende i området som sett djuren, men den senaste veckan har det varit lugnt.
I stället har vargarna observerats längre söderut, och natten till torsdagen revs sex tackor och tre lamm på en gård utanför Hölö. Enligt Arne Söderberg, handläggare på länsstyrelsen i Stockholm, har de setts från strax norr om Mölnbo och ner mot E4:an, både på Sörmlands- och Stockholmssidan av länsgränsen.
– Allt tyder på att de är där, säger han.
– Men det har passerat kanten av Mölnbo flera gånger, och från Mölnbo till Molstaberg är det ju inte långt, 2,5 kilometer kanske, fågelvägen, säger Arne Söderberg.
I dag, fredag, är sista dagen att överklaga beslutet om skyddsjakt. Som SN tidigare rapporterat överklagades beslutet nästan genast av både organisationer och privatpersoner som anser att jakt är fel väg att gå. Då fattade Naturvårdsverket ett beslut att inte stoppa jakten.
Tidigare i veckan kom även en överklagan från djur- och markägare i reviret in. Genom sitt juridiska ombud yrkar de att jakten ska utökas, både i tid, geografiskt och i antal djur som får dödas (se faktaruta). Överklagan motiveras med att stängsling inte fungerar i den akuta situationen som råder. Vidare menar de att de inte kan ta på sig ansvaret för att uppfylla länsstyrelsens villkor för de bidrag som tidigare getts, men lämnats tillbaka. Dels handlar det om risken att bli återbetalningsskyldig om stängslen inte underhålls i fem år, dels kan de inte garantera att stängsling sker enligt Viltskadecenters rekommendationer eftersom själva arbetet skulle göras av Svenska rovdjursföreningen och inte av dem själva.
I nästa vecka ska beslutet prövas i sak, det vill säga att en bedömning av hela ärendet görs.
– Vi kommer pröva åt båda hållen: är det aktuellt att upphäva länsstyrelsens beslut, eller aktuellt att ändra beslutet, säger Gunilla Skotnicka, sektionschef på Naturvårdsverkets.