Vargattack utanför Gnesta – kalv dog: "Skadorna var typiska"

Måndag natt rapporterades ett vargangrepp mellan Runtuna och Björnlunda. En kvigkalv dog.

Det finns sex kända vargrevir i Sörmland, bland annat utanför Stjärnhov. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Det finns sex kända vargrevir i Sörmland, bland annat utanför Stjärnhov. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Paul Kleiven

Gnesta2024-07-09 16:43

Nyheten i korthet

  • Ett vargangrepp rapporterades natten till måndag den 8 juli mellan Björnlunda och Nyköping, där en kvigkalv blev offer.
  • Skador på kalven tyder på att en varg var ansvarig, enligt Jan-Erik Dalmo, vilthandläggare på länsstyrelsen.
  • Länsstyrelsen erbjuder tillfällig hjälp för att förhindra upprepade angrepp och föreslår att djurägare överväger permanenta rovdjursavvisande stängsel eller anmäler sig till en sms-tjänst för information om angrepp.

Natten till måndagen den 8 juli rapporterade länsstyrelsen ett vargangrepp i ett betesområde mellan Runtuna och Björnlunda.

– Vi har besiktat kalven. Skadorna var typiska och tydde på att det var en varg som orsakat dem, säger Jan-Erik Dalmo, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Han vill inte berätta exakt var angreppet skedde, om det var i Gnesta eller Nyköpings kommun, men säger att dessa händelser inte nödvändigtvis behöver vara knutna till vargrevir eller andra platser där vargar synts till.

Vargen är ett av "statens vilt" som innebär att djuret har ett särskilt högt naturvärde. Alltså äger och ansvarar staten för djuret. Ersättning av länsstyrelsen kan betalas ut om besiktningen visar att skadan orsakats av lodjur, varg, kungsörn eller björn.

– Vi hjälper den aktuella djurägaren med tillfälliga åtgärder för att förebygga upprepande angrepp på samma gård eller fastighet, säger han.

undefined
Angreppet skedde på ett kobete och en kalv dödades. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Vad har ni för åtgärder?

– Att bygga permanenta rovdjursavvisande stängsel eller anmäla sig till våra sms-tjänst, som ger information om det har skett ett angrepp.

Utöver dessa initiativ finns ingen garanti att vargarna håller sig borta, utan det är upp till varje djurägare att göra vad de känner sig i behov av för en bättre trygghetskänsla, menar Jan-Erik Dalmo.

Det senaste vargangreppet i Sörmland rapporterades den 20 april i år, då en gård mellan Katrineholm och Vingåker drabbades av fem döda får, fem skadade och ett som saknades.

I dagsläget finns sex kända vargrevir i Sörmland, varav det senast upptäckta är en hane och hona vid Köttsjön, nordost om Stjärnhov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!