Värmeböljan är ingen match för Strandhagens äldreboende

Solen lyser upp över Gnesta och temperaturen visar hela 26 grader. Trots värmen går ingen nöd, för på Strandhagens äldreboende klarar de sig trots hetta och glöd.

Det sägs att Gnesta har en mängd talangfulla dragspelare, myten späs på yttligare idag.

Det sägs att Gnesta har en mängd talangfulla dragspelare, myten späs på yttligare idag.

Foto: Jesper Johansson

GNESTA2019-07-24 14:01

Grillen är tänd och korvfesten har dragit igång vid Strandhagens äldreboende. På gården intill boendet har några har funnit behaglighet under solens strålar, medans andra nöjer sig med en kopp kaffe i skuggan under markiserna, i väntan på korv. Äldreboendet som stod klart i mars tidigare i år, får mycket positiva gehör och inte minst från de boende. Som både hyllar personal och det geografiska läget.

– Jag har tidigare varit på annat boende innan jag kom hit, men detta som mycket bättre, berättar Anna Andersson, 86 år som förklarar att maten smakar bättre här och att rummet är lite större, sedan som grädden på moset också fått en fin utsikt över Frösjön.

Värmeböljan som delvis härjat i sommar, har skapat många problem för flera äldreboendet runt om Sverige. Men på Strandhagens äldreboende verkar läget vara under kontroll enligt.

– Det är lite varmt ibland på rummen, men inte så jättefarligt, jag har ju en fläkt och balkong ifall jag vill ha lite friskt luft, säger Anna Andersson.

Det finns mycket fördelar med detta boende förklarar Anna, som är väldigt nöjd och trivs bra. Men passar på att ifrågasätta trösklarna som sätter käppar i hjulen.

– Det är inte handikappvänligt med trösklarna, säger Anna, som menar att hon kommer ut på gården, men det blir istället svårt att komma in igen.

Enhetschefen för äldreboendet, Anders Hallinder berättar om hur de jobbar för att förebygga hälsoproblem och den ökade dödligheten under extremhettan.

– Vården i sig är väldigt individuell, vissa trivs mycket i värmen och andra tycker mindre om den. Men vi jobbar mycket med markiser och parasoll. Alltså stänga ute solen med olika medel, det kan vara så enkelt att dra ner persiennerna.

Anders Hallinder tror inte att Strandhagens äldreboende sticker ut mer än andra, hans uppfattning är att alla inom vårdbranschen jobbar på ett väldigt snarlikt sätt.

– Jag tror nog det mer handlar om de olika förutsättningar vi har tillgång till, vi råkar ju ha väldigt bra med den fina trädgård och alla balkonger, berättar Anders Hallinder.

Värmen är inget Anders upplever har varit problem för de äldre, men att det snarare blir lite jobbigare för arbetspersonalen istället.

– Man kan ibland få skjuta upp städningen eller andra tuffare uppgifter till en lite svalare dag, förklarar Anders och förklarar att sommaren inte är värre än vintern på Strandhagens äldreboende.

jesper.johansson@sn.se

Råd vid värmebölja:

Var uppmärksam på inomhustemperaturen – risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.

Drick mer än vanligt – vänta inte på törstkänsla.

Ät gärna mat som är rik på vätska – till exempel grönsaker och frukt. Lite extra salt på maten kan vara bra för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt.

Ordna en sval miljö – använd gardiner, persienner och markiser. Försök vara i bostadens svalaste rum. Vädra på natten när det är svalt.

Svalka kroppen – en kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande kläder i syntetkläder.

Ta det lugnt – undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Förvara läkemedel rätt – vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs instruktionerna på förpackningen.

Källa: 1177-Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!