Vårspiran blir sista kosläppet för Mäster Claes

Det sjuder av aktivitet inför den nionde upplagan av Vårspiran i Gnesta. Claes Wengström vid Skeppsta lockar med en prunkande trädgård, grillfest – och ett sista kosläpp.

"Jag vill att gästerna ska få idéer, äta gott, bli glada och njuta av trädgården", säger Claes Wengström.

"Jag vill att gästerna ska få idéer, äta gott, bli glada och njuta av trädgården", säger Claes Wengström.

Foto: Amanda Labbart

Gnesta2022-05-06 20:30

En sightseeing och öppet hus för Gnestabor och andra som vill uppleva och lära känna kommunen tillsammans med aktörer som lever och verkar just här. Så kan man beskriva den årliga Vårspiran som arrangeras nu på lördag.

SN tog en tur till Skeppsta och trädgårdsmästaren och kreatören Mäster Claes. Claes Wengström och hans team har stått på knä i snart två veckor och rensat ogräs på den 5 000 kvadratmeter stora tomten.

Claes har en prunkande trädgård med perenner, magnolia, kaktusar, rosor, tulpaner och sommarblommor.

– Jag vill att gästerna ska få idéer, äta gott, bli glada och njuta av trädgården, berättar han entusiastiskt.

Han har även beställt catering, 200 räkmackor som han snart ska åka och hämta och preparerar även för korvgrillning.

– Jag vet inte hur många som kommer, det kan bli 10 det kan bli 400, jag vet inte, säger han och ler.

undefined
Will Ferrells bastanta grill prepareras inför lördagen.

Den enorma grillen som hans medarbetare kommer med har han lånat från sin vän, stjärnskådisen och Gnestabon Will Ferrell.

– Men han är inte här nu, skrattar Mäster Claes medan vi går mot ladugården för att se på korna som ska ut i naturen för första gången i år:

Ett populärt och återkommande inslag väntar nämligen vid klockan 10 på lördag, då ska 25 kor och 15 ungdjur släppas ut i det fria.

– Men det är sista gången det blir kosläpp, jag får inte hyra ladugården mer och kommer behöva sälja och i värsta fall slakta djuren. Om jag inte hinner hitta ett annat ställe att få hyra på, säger han med sorg i rösten.

undefined
Magnolia hos Mäster Claes.

SN åker vidare och hamnar i Gnesta centrum där vi träffar Jeanette Sahlin som är bagare på Gnesta hantverksbageri:

– Jag har bakat extra mycket inför Vårspiran, säger hon.

Jeanette har varit vaken sedan 04.30 på fredagsmorgonen för att hinna med att baka dubbelt så mycket som hon gör i vanliga fall.

– Jag har bakat valnötsbullar, mycket chokladbollar, hallongrottor och extra mycket mjuk kaka. Jag brukar bara göra en i veckan och nu har jag gjort fyra stycken inför morgondagen, avslutar hon för att ta emot kunder.

En trappa ner på Frösjö Wärdshus håller Isabel Arne Kilvington hus och förbereder även hon inför Vårspiran där vildsvin, nässelsoppa och citronmarängpaj står på menyn.

– Vi jobbar ungefär i samma takt som vanligt. Skillnaden är den utvalda menyn där vi använder typiska vårråvaror, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!