Vatten från biltvätt påverkar badsjöar

Sol, värme, en hink vatten, lite schampo och en bil som blir skinande ren på garageuppfarten? Nja, riktigt så får det inte gå till.

Gnesta2016-07-08 07:58

När en bil tvättas blandas bland annat asfaltsrester, olja och bilvårdsprodukter ut med vatten. Enligt branschorganisationen Svenskt vatten görs upp till två av tre tvättar på garageuppfarten, vilket motsvarar 20 miljoner tvättar per år, och leder till att tusentals ton av svårnedbrytbara ämnen, till exempel tungmetaller, rinner rakt ut i sjöar och vattendrag.

I Jönköpings kommun har man gått så långt att man förbjudit så kallad fultvätt. Den som ändå tvättar bilen hemma riskerar böter på 10 000 kronor.

Gnesta kommun är den kommun i Sörmland som har störst procent insjöyta: omkring en sjättedel av kommunens yta består av vatten. Just rent vatten framhålls också som ett av de viktigaste argumenten för att få nya invånare till kommunen, ett mål om att bli 12 000 till år 2020 finns sedan flera år tillbaka. På Gnesta kommuns hemsida skriver man att det bästa för miljön är att tvätta bilen på någon form av biltvätt, men berättar också vad man ska tänka på om man ändå tvättar bilen hemma.

– Vi rekommenderar att man inte tvättar bilen på gatan, då rinner det förorenade vattnet ner i en dagvattenbrunn och sedan ner i närmaste sjö. Alternativet till en biltvätt är att man tvättar på en gräsplätt eftersom marken fångar upp en del av partiklarna då och filtrerar lite. Men vi förespråkar såklart att man tvättar på biltvätt, säger Camilla Thörn, miljöinspektör vid Gnesta kommun.

Vissa kommuner väljer att inte skriva ut tips för att tvätta bilen hemma, varför väljer ni att göra det?

– Det man vill komma bort i från är att man tvättar just på asfalt. Det finns alltid folk som kommer tvätta bilen hemma och då är det bättre att gå ut med alternativ. Sedan får vi se, kanske gör man en omvärdering i framtiden, säger Thörn.

Vissa kommuner hävdar att biltvättande på gatan kan klassas som miljöfarlig verksamhet, eftersom utsläpp av avloppsvatten ses som just det enligt miljöbalken och avloppsvatten är "spillvatten eller annan flytande orenlighet".

På Naturvårdsverket har man också noterat att kommuner väljer att ge olika rekommendationer när det gäller biltvätt.

– Något generellt förbud kan man inte göra enligt miljöbalken som vi jobbar med, men kommunerna förhåller sig även till kommunallagen, säger Monika Magnusson, handläggare för tillsynsfrågor på myndigheten.

Hon säger att "tvättvattnet helt klart innehåller olämpliga ämnen som man inte vill ha ut i en sjö" men att man ändå har valt att rekommendera kommuner att jobba med information i stället för förbud.

– Det bästa är att tvätta på en biltvätt, självklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!