Strax innan jul kunde tidningen berätta att företaget Signum fastigheter köpt mark i Visbohammar. Området, där det har talats om bostäder i över tio års tid, ligger strax utanför Gnesta tätort, men på andra sidan gränsen till Södertälje.
Planen då var att bygga 300 bostäder i blandade former längs den norra sidan av väg 57. Sedan dess har dock Gnesta kommun sagt nej till att ansluta bostäderna över länsgränsen, eftersom det saknas dricksvattenkapacitet.
– Fram till att Södertälje kommun har tillräckligt med underlag för att se att vattensituationen kan lösas har kommunen pausat projektet. Kommunen har ännu inte tagit ställning till när planprojektet ska återupptas, säger Susanna Enschricht, planarkitekt i Södertälje.
Dricksvattnet i Gnesta har varit en omdiskuterad fråga de senaste åren, inte minst då invånarna mer eller mindre har fått lära sig att leva med bevattningsförbud. Utredningar pågår om både ny dricksvattentäkt och ökad avloppskapacitet. Men det här är första gången som bristen på vatten i praktiken sätter käppar i hjulet för konkreta byggplaner.
– Så är det faktiskt. Det har varit otroligt låga grundvattennivåer nu som inte återhämtat sig. Det här sätter fingret på att vi måste hitta en lösning, och den behöver komma till ganska snart, konstaterar Gnesta kommuns planeringschef Tomas Enqvist.
Hanna Kucera Wengelin, vd på Signum fastigheter, berättar att företaget inför markköpet förra året fick veta att vattenfrågan skulle gå att lösa, men att problemen dök upp under hösten. Någon skugga ska dock inte falla över Gnesta kommun, menar hon.
– De har skött det här på ett bra sätt och varit tillmötesgående. Vem hade kunnat förutse de här problemen?
Just nu undersöker Signum möjligheterna att borra egna brunnar för att lösa vattenfrågan på kort sikt, alternativt permanent. Men det kan dröja innan en sådan lösning är på plats.
– Vi har fått indikationer på att det finns gott om vatten, men prover behöver tas även under de varmaste sommarmånaderna. Hela processen att få tillstånd från länsstyrelsen kan ta ungefär ett år.
Vad innebär det här för er ekonomiskt?
– Affären är villkorad och vi har möjlighet att backa ur om det skulle visa sig att det inte går att bygga. Men vi har fortfarande goda förhoppningar om att det här ska lösa sig, säger Hanna Kucera Wengelin.