– Vi har lagt mycket pengar på att ta fram en detaljplan och det är klart att det är en besvikelse att kommunen inte riktigt är beredd att fullfölja planarbetet, säger Johan Fernholm, vd på fastighetsbolaget Siggepark.
För ett drygt år sedan offentliggjordes planerna på 225 nya bostäder på och intill tomten där Powerbox kontor tidigare låg. Efter branden 2018 hade fastighetsägaren Siggepark först tankar på att bygga upp en ny industribyggnad, men efter dialog med kommunen kom man fram till att platsen var bättre lämpad för bostäder.
Angränsande fastighetsägare plockades in i projektet och arbetet med att ta fram en ny detaljplan för tre nya bostadskvarter vid Mejerigatan inleddes. Sedan kom vattenbristen och la en våt filt över samtliga bostadsprojekt i Gnesta.
– Det är ekonomiskt jobbigt att ligga ute med flera miljoner, men man ska inte gråta över spilld mjölk. Det viktiga för oss nu är att kommunen lägger allt fokus på vattenfrågan, säger Johan Fernholm.
Hur tycker du att kommunen har hanterat det här?
– Man har vetat om det här ett tag nu och det har pratats länge om vattenbrist generellt i Sverige. Man hade kunnat ta krafttag tidigare, men jag har inget att tjäna på att vara kritisk, säger Johan Fernholm.
Projektet har redan blivit försenat, men enligt Siggepark behöver vattenbristen inte nödvändigtvis innebära ett byggstopp i hela Gnesta tätort. De första besluten om att ta fram en ny vattentäkt har redan klubbats, och ett nytt vattenverk kan stå klart om fem år om allt går som planerat. Om planeringsarbetet för bostäderna vid Mejerigatan får fortsätta kan lägenheterna stå färdiga för inflyttning ungefär samtidigt som ett nytt vattenverk tas i drift, menar företaget.
Kommunen tycks dock ha en lite mer försiktig inställning till bostadsbyggande för tillfället, även om sista ordet kring Mejerigatan ännu inte är sagt.
Vad som händer med Powerbox gamla kontorsdel som fortfarande står kvar på tomten efter branden om byggplanerna får ligga kvar på is är oklart. I mellandagarna ska okända personer ha krossat rutor, tagit sig in i lokalerna och lämnat pantburkar efter sig.
– Det har hänt ett par gånger och vi försöker lappa och laga vartefter. Det är klart att vi måste hålla det på en acceptabel och säker nivå, men där någonstans går gränsen för vad vi har råd med, säger Johan Fernholm.