Gnestabor utan vatten igen: "Många vattenläckor"

Fyra vattenläckor på tolv dagar. Vattenproblematiken i Gnesta fortsätter. "Det är många vattenläckor", säger Benny Hermansson.

Fyra vattenläckor på tolv dagar har uppstått i Gnesta. Hos Benny Hermansson var vattnet borta en dag, sedan gick varmvattenberedaren.

Fyra vattenläckor på tolv dagar har uppstått i Gnesta. Hos Benny Hermansson var vattnet borta en dag, sedan gick varmvattenberedaren.

Foto: Eva Gustavsson

Gnesta2021-12-21 15:24

Han bor tillsammans med Eva Gustavsson på Ringdansvägen där senaste vattenläckan uppstod. De blev av med sitt vatten på morgonen och först på eftermiddagen, kvällen var vattnet tillbaka.

– Det löstes bra eftersom vi kunde hämta vatten i en tank som ställts upp, säger Benny Hermansson.

Men efter att vattenläckan åtgärdats gav parets varmvattenberedare upp. Om det beror på slumpen eller om det har något med vattenläckan att göra låter Benny Hermansson vara osagt.

Det är inte bara Ringdansvägen som haft vattenläckage. På de senaste tolv dagarna har vattenläckor uppstått på Torggatan, Nygatan och Allmogevägen.

Branschorganisationen Svenskt vatten är inte förvånad.

– Att det kommer flera stycken på en gång är inte helt ovanligt. Men visst är det vanligare med vattenläckor på järnledningar under vintertid, säger Birger Wallsten, dricksvattenexpert vid Svenskt Vatten.

undefined
Flera vattenläckor har inträffat i december.

Branschorganisationen har tidigare räknat fram att 16 miljarder per år behövde avsättas för att säkra upp Sveriges vattennät. Nu föreslås inte 16 miljarder längre, snarare 23.

– Då temperaturen på vattnet sjunker uppstår spänningar i ledningen och det kan bli ett rörbrott, speciellt på järnledningar som är mindre elastiska än ledningar som är gjorda av plastmaterial.

Vad anser ni att man borde göra?

– Det handlar om allt ifrån planering till prioritering till investering. Men det varierar också beroende på storlek på kommunen. Det blir svårare för små kommuner som ofta har samma personal som ska sköta både gata, park och sopor.

Enligt Birger Wallsten blir det svårare att hinna med.

– Om man jämför vattenpriserna så blir det ett högre pris i mindre kommuner där inte lika många kan dela på kostnaderna. Det blir en utmaning att få till det.

De järnrör som finns i dag byts vid förnyelse ofta ut till plast.

Plaströr som i dag läggs ner i marken hoppas man ska hålla i minst 150 år.

– Man behöver höja VA-taxan i samband med den här kommande 20-årsperioden. Det gäller även för hela vatten- och avloppsverksamheten.

För att underlätta för små kommuner ser Svenskt vatten att det krävs samverkan mellan kommunerna.

– Genom att samverka i till exempel ett kommunalt driftbolag kan man bli starkare, få mer resurser och specialkompetens, säger Birger Wallsten.

Vattenleveransen till Stjärnhov påverkades också när man sökte efter en befarad läcka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!