Vattennivåerna sjunker i flera sjöar

Det har varit bevattningsförbud i kommunen sedan 2018. I dag ser man återigen hur vattennivåerna sjunker på flera håll i kommunen.

Joel Wennerholm bor vid Kyrksjön.

Joel Wennerholm bor vid Kyrksjön.

Foto: Jessica Edeson

Gnesta2020-08-29 11:29

En av sjöarna som har drabbats hårt i sommar är Kyrksjön i Stjärnhov. 

– Vattnet var uppe vid stockbryggan vid midsommar, men efter det har det sjunkit successivt hela tiden. Det har varit flera meter längre upp. Jag skulle gissa att det i alla fall rör sig om sju meters skillnad, säger Joel Wennerholm som bor vid sjön.

Han har bott i området i större delen av sitt liv och menar att den låga vattennivån sticker ut i år.

–Jag skulle nog vilja säga att det tidigare har varit nästan så här lågt, men nu är det faktiskt rätt extremt, säger han.

Och de sjunkande nivåerna är ett återkommande problem i kommunen. 

– Vi har haft problem med sjunkande nivåer under de senaste åren. Just nu genomför vi en utredning och jobbar utefter tre alternativa lösningar, säger Patrik Nissen, VA-chef i Gnesta kommun.

Alternativen som finns just nu och som är en del av en pågående utredning handlar om att vidareutveckla den befintliga vattentäkten genom att bygga om den eller att hitta nya vattentäkter och att försöka samverka med de olika grannkommunerna.

– Det här är en kombination av värme och lite nederbörd. Det är såklart bekymmersamt att vattennivåerna sjunker, det handlar ju om vattenförsörjning för väldigt många människor, säger miljöstrateg Bertil Karlsson. 

– Lokalt är det här ett problem. I sjöarna går det mer upp och ned, där finns det en bättre buffert.

Trots att sommaren i år har varit lite kallare och gett en del regn är det långt ifrån tillräckligt för att komma upp till lite bättre vattennivåer.

– Regnet som kom i juli tas direkt upp av växtligheten, det når inte sjöar eller vatten. Det tas upp av törstiga grödor, träd och all växtlighet. Det blir varken till nytt vatten eller grundvatten, säger Jerry Persson, vattenrådgivare vid Nyköpingsåarnas vattenförbund. 

I hela länet har man också sett en skillnad under de senaste åren.

– Vi har haft flera torra år på rad. Redan 2017 var det torrt. Men i vintras, i januari och februari, fick vi regn och det gjorde att det fylldes på bra. Men sedan i år fick vi ingen vårflod att tala om så då sjönk nivåerna igen. 

Men när det blir mer akut och fler konkreta åtgärder måste sättas in är inte lätt att säga i dagsläget.

– Det är svårt att göra något åt situationen. Det går inte att stänga av och dämma flödena, det blir inte heller bra, säger Jerry Persson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!