Vattenvillkor för byggplaner stred mot lagen

Kommunens idé om att lägga in ett villkor om vattenbristen i detaljplanen för nya bostäder på Powerboxtomten stötte på juridisk patrull. Nu ligger planen på is tills vidare.

Företaget Siggepark äger tomten där Powerbox nedbrunna lokaler ligger, mittemot kommunhuset. Ett planarbete för 200 nya bostäder i området pågår.

Företaget Siggepark äger tomten där Powerbox nedbrunna lokaler ligger, mittemot kommunhuset. Ett planarbete för 200 nya bostäder i området pågår.

Foto: Henrik Norling

Gnesta2021-11-15 04:01

– Det visare sig att den skrivelsen inte riktigt var juridiskt hållbar, säger Samy Abu Eid, planarkitekt på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Strax innan sommaren berättade tidningen att kommunen ville gå vidare med detaljplanen trots att det inte går att bygga några bostäder innan vattenbristen är löst. Tanken var att skriva in ett villkor om att vattenförsörjningen skulle vara säkrad innan exploatören kunde få bygglov. Detta för att inte tappa fart i planeringsarbetet. 

Men länsstyrelsen påpekade under granskningen att ett sådant villkor inte var lagligt.

– Villkor för bygglov måste handla om saker som man kan styra över själv, som att en väg ska vara färdigbyggd eller att marken ska saneras. Det kommunala dricksvattnet är inte något som markägaren har kontroll över, därför gick det inte. Tänker man efter är det ganska självklart, konstaterar Samy Abu Eid.

Det är på tomten mittemot kommunhuset, där Powerbox kontor brann ner 2018, samt på granntomterna där bland annat Granngården, gamla mejeriet och Vita villan ligger, som två markägare vill bygga omkring 200 nya bostäder i två kvarter.

Utöver vattenfrågan ska de flesta andra knutar vara lösta, bland annat frågan om att bygga relativt nära järnvägen. Men just nu ligger planarbetet alltså på is tills vidare.

– Vi behöver komma längre med vattenfrågan helt enkelt. Sannolikt kommer vi att gå ut med en ny granskning av detaljplanen längre fram, men just nu har vi ingen tidsplan, säger Samy Abu Eid.

Just nu beskrivs vattenbristen i Gnesta som under kontroll, men ingen vet vad som skulle hända om nästa sommar blir lika torr som den 2018.

– Varken vi, politikerna eller någon annan är nöjda med situationen. Men Gnestaborna har levt med bevattningsförbud i flera år och det vore inte ansvarsfullt att riskera att situationen försämras. Vi måste vara ansvarsfulla, säger Samy Abu Eid.

Frågan om vattenbristen och planeringen av det nya vattenverket vid Klämmingen tycks tuffa på i det tysta på kommunhuset, så även arbetet med att ta fram en temporär vattentäkt i väntan på den långsiktiga lösningen. Kommunchefen har de senaste månaderna haft regelbundna dragningar på kommunstyrelsens sammanträden för att hålla politikerna informerade. Under hösten har en konsult som ska hålla i trådarna upphandlats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!