Vattnet knäcker familjens bostadsbudget: "Vi snålar hela tiden"

Tre gånger dyrare vatten än i Stockholm. Det blev den bistra insikten när barnfamiljen Lacanne lämnade storstaden för livet i Gnesta. Och dyrare blir det.

Även om vattnet är dyrt trivs Elias Lacanne och sonen Alexis i  familjens nya hus.

Även om vattnet är dyrt trivs Elias Lacanne och sonen Alexis i familjens nya hus.

Foto: Isak Dahl

Gnesta2024-10-06 04:43

Nyheten i korthet

  • Elias Lacanne och hans familj har kämpat med höga VA-taxor sedan de flyttade till sitt nybyggda hus i Gnesta. Trots att de har minskat sin förbrukning betalar de fortfarande 2000 kr per månad för kallvatten, jämfört med deras initiala budget på 500 kr.
  • Gnesta kommun planerar ytterligare höjningar av VA-taxan. Niklas Spets, kommunens VA-chef, menar att det är nödvändigt för att uppnå en balanserad VA-ekonomi och nollställa skulden till skattekollektivet, som ligger på cirka 13 miljoner kronor.
  • För att motverka de höga kostnaderna överväger Lacanne att borra en egen brunn, trots att det skulle kosta runt 100000 kr. Han menar att det skulle bli en vinst på sikt och även höja värdet på huset.

– När vi gjorde kalkylen för huset hade vi räknat med att betala 500 kronor i månaden för kallvatten, inte 2 000 kronor, säger Elias Lacanne.

Det är två år sedan han och familjen lämnade lägenheten i Haninge för att bygga hus på Skördevägen i Gnesta tätort. 

Att VA-räkningarna var höga under arbetets gång kändes inte så konstigt. Under våren färdigställdes tomten. Sedan dess har utgifterna inte gått ner lika mycket som förväntat.

– Nästa faktura kommer ligga på 1 900 kronor. Jag har sänkt min förbrukning, men det kostar otroligt mycket ändå. Våra barn är ännu ganska små. Men tänk när de blir tonåringar och ska duscha varje dag, säger Elias Lacanne.

undefined
"Tanken kostade runt 50 000 kronor med installation. Det är inget jag får tillbaka, även om jag såklart har ett miljöperspektiv", säger Elias Lacanne.
undefined
"Jag upplever att vi alltid snålat på vattnet. Eftersom man måste spola lite innan vattnet blir kallt samlar vi det i en hink", säger Elias Lacanne.
undefined
För att hindra insyn har Elias Lacanne och hans fru Nova Lacanne planterat en häck av buskar. De vattnas bland annat med vattnet som samlats i den antika whiskeytunnan vid stupröret på husets baksida.

Han jobbar fortfarande i Stockholm, där kollegorna med motsvarande bostadssituation betalar betydligt mindre.

– Det är ljusår bort och kan handla om 1 500 kronor per kvartal. Bevattningsförbudet kände vi till när vi köpte huset. Men när vi räknade på räntor och liknande trodde vi inte att vattnet skulle kosta så här otroligt mycket. Det är inte rimligt, säger Elias Lacanne.

Men familjen ångrar inte flytten och gör vad de kan för att hålla nere förbrukningen. 

– Jag upplever att vi snålar på vattnet hela tiden. Vi har alltid en hink i vasken. Det som annars skulle spolas ner i avloppet vattnar vi blommorna med. När vi ändå grävde på tomten köpte jag en tank på tre kubikmeter som samlar upp vatten från stuprören.

undefined
Eftersom VA-kollektivet ska vara självbärande följer prisbilden kostnaderna där investeringar kring den planerade vattentäkten är inräknade, förklarar Gnesta kommuns VA-chef Niklas Spets.

Enligt Gnesta kommuns VA-chef Niklas Spets var det nog lika bra. Bevattningsförbudet ligger kvar. Och ett förslag på ytterligare höjningar av VA-taxan förbereds just nu.

– Vårt primära mål är att ha en VA-ekonomi i balans. Vi behöver därför nollställa skulden till skattekollektivet på cirka 13 miljoner, berättar han.

Samtidigt påpekar Niklas Spets att andra sörmländska kommuner har ännu högre VA-taxa.

– Vi ligger på en rimlig nivå med tanke på de utmaningar vi har.  Vi har stora investeringar kommande inom vatten- och reningsverksfrågan. Samtidigt som kostnaderna ökat inom alla segment. Jag tänker på el, matpriser, inflation och räntor, vilket även påverkar oss. Visst kostar det en slant för vattnet – men vad betalar du för en flaska Loka i affären? Här får du hem vatten direkt. 

Att allt annat har blivit dyrare är en klen tröst för Elias Lacanne, som undersöker möjligheterna att anlägga egen brunn.    

– Jag har förstått att kostnaden för det ligger på runt 100 000 kronor. Det skulle jag tjäna in på några år och samtidigt höja värdet på huset, säger han.

undefined
Efter flytten pendlar Elias Lacanne med tåget till arbetet i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!