"Vi har blivitmissgynnade"

Gnesta kommun har skickat en faktura till landstinget för arbetsuppgifter inom avancerad sjukvård i hemmet (ASIH). Men landstinget bestrider fakturan.

Gnesta2015-06-13 11:23

Samarbetet mellan Gnesta kommun och landstinget vad gäller ASIH fungerar inte alls, det kunde SN avslöja i måndags. Nu kan SN berätta att Gnesta kommun skickat en faktura till landstinget för de kostnader kommunen anser sig ha haft för att utföra ASIH-uppgifter.

Landstinget har motsatt sig fakturan, men enligt Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande Gnesta kommuns vuxen- och omsorgsnämnd, har de inte uppgett något skäl för det. Hon berättar också att det är nya tjänstemän i kommunen som granskat de kontrakt som finns med landstinget och då kommit fram till att kommunen utfört uppgifter som egentligen åligger landstinget.

– Just ASIH är landstingets uppdrag. Det är ganska tydligt stipulerat. Sen kan man alltid diskutera var gränsen går för ASIH, säger Jerneborg Glimne, på telefon från Skottland.

Kontraktet det handlar om skrevs 2010 när ansvaret för delar av hälso- och sjukvården flyttades från landstinget till kommunerna. Fram tills nu har allt till synes fungerat bra, och samarbetet mellan landstinget och till exempel Trosa och Oxelösunds kommuner är enligt Linda Asplund, biträdande vårdenhetschef på avdelning 2 på Nyköpings lasarett, fortsatt problemfritt.

Jerneborg Glimne är av en annan uppfattning:

– Det kanske fungerat bra i Oxelösund och Trosa, det vet inte jag, men hos oss har det inte gjort det. Tyvärr har vi varit missgynnade både med ASIH och med det psykiska mobila teamet, säger hon.

Vilket ansvar har du som ordförande i nämnden för att det blivit så här?

– Jag var inte ansvarig då, 2010, men det är klart att jag har ett ansvar att se till att det funkar och att landstinget också gör sin del, säger hon.

Ingrid Jerneborg Glimne säger att hon ska ta upp frågan i landstingsfullmäktige och i landstingsstyrelsen. Hon är själv ledamot i båda.

Fredrik Lundgren (FP), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsutskott, känner inte till att det varit problem i samarbetet med Gnesta kommun.

– Men när det gäller den palliativa vården har vi valt att verkligen satsa på vård i hemmet i nära samverkan med kommunerna, säger han.

Enligt Gnesta kommun står det i avtalet att ASIH är landstingets ansvar, stämmer inte det?

– Jag har inte avtalet framför mig. Jag uppfattar det som att det här fungerar med de kommuner som är berörda och att det finns en tydlighet kring det här. Gör det inte det i något fall så måste vi reda ut det, säger han.

SN har även sökt Aina Nilsson, landstingets divisionschef för primärvården, men utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!