"Vi kan inte ha en polis i varje hörn"

Inom den brottsförebyggande verksamheten på polisen är man öppen för en dialog med handlarna men menar ändå att själv är bäste dräng.

Gnesta2014-03-12 07:00

På polisen bekräftar man att butiksstölderna är ett stort problem.

– Det här är något vi jobbar med på både regional och nationell nivå. Jag tycker att det känns tråkigt om handlarna uppfattar det som att vi inte gör något, säger Kjell Malmkvist som är chef för den brottsförebyggande verksamheten i polisområde syd.

Han säger att det är viktigt att handlarna anmäler varje händelse för att polisen ska få en samlad bild.

– Det här är personer som rör sig över stora ytor och även om det är så att man inte får tag på dem där och då så behöver vi veta vad vi ska leta efter. Om det finns en anmälan med signalement och kanske ett fordon så ökar chansen att vi kommer åt dem, säger han.

– Ofta är det lättare när gärningsmännen finns i området. När det rör sig om en helt okänd utländsk medborgare som stannar i Gnesta i 20 min säger det sig själv att det är svårt, för att inte säga omöjligt, om vi inte har tydliga signalement.

Han ställer sig positiv till att föra en dialog med handlarna på orten.

– Absolut . Jag tror att en dialog skulle öka förståelsen. Vi på polisen har tusentals butiker i år område och vi kan alltid komma fram till något som både vi och handlarna kan bli bättre på,

Men tills vidare önskar han att butikerna fortsätter jobba på att själva förbygga stölderna på plats i butikerna.

– Naturligtvis är det så att det kan kosta och det kan kännas besvärligt. Men vi kan inte ha en polis eller väktare i varje hörn. Både affärsidkare och privatpersoner måste tänka till. Den absolut mest effektiva brottsförebyggaren är man själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!