Viveka Österholms privata kvinnohälsomottagning Hennes hälsa och rehab ligger på Industrigatan 8 i Gnesta.
– Det finns ett stort behov och jag tycker att alla kvinnor ska få hjälp med stöttning under graviditet, efter förlossning och med besvär senare i livet, säger hon.
Viveka är född och uppvuxen i Gnesta. Hon utbildade sig till sjukgymnast i Linköping och har sedan arbetat nio år som legitimerad sjukgymnast inom primärvården. Efter sin första graviditet och förlossning inriktade hon sig på kvinnohälsa.
– De senaste fyra åren har jag jobbat helhjärtat inom kvinnohälsa.
Under åren 2019-2022 genomförde hon en satsning på mödravård och eftervård på Gnesta vårdcentral. Viveka erbjöd alla gravida kvinnor en föreläsning och de som hade besvär under graviditeten blev erbjudna individuella besök hos henne. Efter förlossningen erbjöds alla en efterkontroll och de som hade kvarstående bäckenbottenbesvär följde hon upp.
Viveka är glad över att ha genomfört satsningen på Gnesta vårdcentral och har nu startat en egen privat mottagning för att kunna hjälpa fler kvinnor oavsett bostadsort eller listning. Hon berättar att förlossningsskador och graviditetsrelaterade besvär är väldigt vanliga.
– Hela 80 procent av alla kvinnor får en muskelbristning i bäckenbotten i samband med förlossning. Det har länge varit tabu att prata om förlossningsskador och alltför många kvinnor får höra orden 'allt ser fint ut' när de söker vård, trots att urinläckage, avföringsläckage, framfall, underlivssmärtor eller samlagssmärtor är en vardag för dem.
Viveka är inriktad på obstetrik, gynekologi och urologi och kan hjälpa kvinnor med bland annat förlossningsskador och urininkontinens.
– Om en kvinna besväras av inkontinens kan det handla om bland annat knipträning, blåsträning och utprovning av inkontinenshjälpmedel.
Hon kan även hjälpa kvinnor med förstoppning, blåsbesvär, framfall, sexuella besvär, menstruationssmärtor, klimakteriebesvär och mycket mer.
– Många kvinnor blir under graviditet och efter förlossning väldigt rörelserädda på grund av rädsla att träna fel, vilket leder till att många istället slutar träna. Även många kvinnor som har bäckenbottenproblem som till exempel framfall och urininkontinens låter bli att träna av rädsla för att det ska förvärra deras symptom. Här har jag som sjukgymnast en viktig uppgift att stötta kvinnor i återgång till individanpassad fysisk aktivitet.
– Jag tar emot patienter med andra typer av besvär också. Så har man besvär med till exempel rygg, axel, höft, knä eller fot så kan man självklart komma.
Mottagningen har ett stadigt inflöde av kunder som kommer från bland annat Gnesta, Nyköping, Katrineholm och Trosa.
– Köerna är väldigt korta. Du kan i princip få tid från ena dagen till den andra.
Vivekas behandlingar går inte under högkostnadsskyddet eftersom hon inte har något avtal med regionen.
– Jag tycker att den här typen av vård per automatik borde ingå i den regionala vården, att det borde finnas fysioterapeuter på varje mödravårdscentral som hjälper kvinnor under och efter graviditet.
Mottagningen består av ett mottagningsrum, ett väntrum och en toalett. På våningsplanet finns det gott om utrymme för flera verksamheter att etablera sig. Viveka samarbetar med gymmet Styrkefabriken på bottenplanet där hon ordnar populära gruppträningar.
– Det finns en stor potential. En dröm som jag delar med fastighetsägaren är att skapa ett friskvårdscenter där man kan få in fler olika yrkeskategorier. Det hade varit jätteroligt med kollegor.