Ansökan, som inkom under onsdagen, är fem sidor lång och gäller alla vargar i reviret. I ansökan skriver Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Mälardalen och LRF Södermanland att vargattackerna måste i lagens mening anses ha orsakat "allvarlig skada" för verksamheten på Molstabergs gård. Skadorna för fårägarna är både ekonomiska och psykiska.
LRF skriver också att lokalbefolkningen påverkas, bland annat genom att det är svårare att jaga med lösa hundar och särskilt eftersom vargarna visat sig oskygga. Andra lösningar än skyddsjakt finns inte menar man då dessa skulle vara allt för tidskrävande och kostnaderna allt för höga.
De anser inte, precis som Jägarnas riksförbund framförde i sin ansökan tidigare i veckan, att vargarna i Sjundareviret skulle vara så viktiga för vargstammen att de kan fredas mot jakt. Mikael Åkesson, forskare inom genetik på Skandulv som är ett forskningsprojekt på vargar i Skandinavien, säger att vargarna i Sjundareviret är ett av de vargpar som bidrar till att minska inaveln i vargstammen.
– Alla revirpar antingen bidrar till en ökning eller minskning av inaveln, säger han.
Vargparet i Sjundareviret har båda nära släktingar som invandrat till Sverige, vilket är gynnsamt för vargstammen. Åkesson kan dock inte kommentera om det skulle göra vargarna fredade mot jakt.
Den som ansöker om tillstånd för skyddsjakt måste anses ha drabbats själv eller vara ombud för drabbade för att länsstyrelsen ska kunna gå vidare med ansökan, säger Britt Forsén, tillförordnad chef på enheten för naturvård vid länsstyrelsen i Stockholm.
– Vem som anses drabbad eller är ett ombud är en bedömningsfråga. Det är fritt för vem som helst att skicka in en ansökan, men för att den ska kunna prövas måste man göra en sån bedömning, säger hon.
I söndags skickade Jägarnas riksförbund in en ansökan om skyddsjakt. Länsstyrelsen i Stockholm har nu begärt en komplettering av förbundet: det måste förtydliga hur de är berörda av de attacker på får som skett framför allt på Molstabergs gård.